CSI / Rusia

Stratfor: Caucazul de Sud – noul punct de adversitate NATO-Rusia

În raportul sau, analişti Stratfor subliniază: în timp ce în Ucraina conflictul se escaladează, o creştere de tensiune între Rusia şi Occident se inregisteraza şi în teritoriul fostei „periferii sovietice” din Caucaz – Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.

Potrivit autorilor Stratfor, războiul ruso-georgian din august 2008 a marcat reîntoarcerea Rusiei în zona că putere regională.

„Rusia a folosit războiul cu Georgia cu scopul de consolidare a influenţei militare şi politice în teritoriile separatiste – Abhazia şi Osetia de Sud. Rusia şi-a consolidat, de asemenea, prezenţa militară în Armenia. Punctul slab rămâne doar Azerbaidjan, care a pariat pe resursele energetice bogate şi poziţia strategică pentru a obţine concesii de la Rusia, Turcia şi Occident. Cu toate acestea, prezenţa militară rusă în Georgia şi Armenia este suficientă pentru a servi drept punte de control a Azerbaidjanului, iar Baku a ştiut dintotdeauna că Moscova este puterea externă dominantă în regiune „, – scriu analiştii Stratfor.

Cu toate acestea, acum, Occidentul nu va mai permite Rusiei să-şi extindă influenţă în fosta periferie sovietică.

„În timpul Maidanului din Ucraina, SUA şi UE au sprijinit răsturnarea guvernului pro-rus de la Kiev în favoarea unuia orientat spre Occident. Ţările occidentale au spus clar că sprijinul lor nu se limitează la Ucraina, în special după anexarea de către Rusia a Crimeea şi a sprijinului rusesc al mişcării separatiste din estul Ucrainei. Vestul a început să construiască baze militare în Europa Centrală şi de Est, precum şi să extindă cooperarea în domeniul securităţii cu alte câteva ţări din fosta periferie sovietică „, – menţionează analiză Stratfor.

„Justificare pentru Georgia”

Influenţă occidentală a fost cea mai evidenţă în Ucraina, dar nu s-a limitat la această ţară. De la începutul conflictului din Ucraina, trupele georgiene au participat la scară largă în exerciţii militare comune ale NATO şi Statele Unite ale Americii. Şi, deşi Georgia nu a fost acceptată încă în NATO, Alianţa va deschide un centru de formare în Georgia la sfârşitul lunii august.

„Deschiderea acestui centru nu este doar un fapt neplăcut pentru Rusia, dar, de asemenea, o recompensă pentru Georgia, care s-a simţit abandonată de aliants în propriul război cu Rusia din urmă cu şapte ani”, – spune expertul Stratfor.

Joi, premierul georgian Irakli Garibashvili, comentând cu privire la deschiderea centrului, a spus că „în jurul lui au fost o mulţime de speculaţii, se spunea că va fi tabăra de antrenament. Este o baza de formare, un centru de formare pentru soldaţii noştri, care să fie pregătiţi conform cu standardele NATO”. El a amintit că Georgia are deja o baza similară – în Sachkhere, unde în urmă cu câţiva ani, cu sprijinul Franţei, a fost deschis un centru de pregătire pentru vânătorii de munte, care oferă instrucţie în mod regulat soldaţilor NATO şi ai partenerilor de alianţa.

În mod evident, Georgia şi-a intensificat discuţiile cu Occidentul în căutarea unei „umbrele de securitate”. Recent, Tbilisi a semnat cu Franţa acorduri cu privire la furnizarea de sisteme avansate de apărare aeriană, iar vizită în curs de desfăşurare în Statele Unite a ministrului apărării georgian Tinatin Khidasheli, este o altă confirmare a intensificării cooperării.

După întâlnirea în SUA cu Ashton Carter, ministrul Khidasheli a declarat că autorităţile americane au promis că „Georgia nu va fi singură pe calea consolidării capacităţii sale de apărare.” Washingtonul a promis să sprijine construirea armatei georgiene. Aceste promisiuni au găsit expresia concretă în împrumutul pe care SUA l-au acordat armatei georgiene în valoare de 20 de milioane de $.

Tinatin Khidasheli crede că, la următorul summit NATO de la Varşovia, în 2016, Alianţa îi va oferi Georgiei un „Membership Action Plan” sau ceva asemănător în conţinut.

„Semne de atenţie pentru Azerbaidjan”Nagorno-Karabakh

Poziţia dominantă a Rusiei în regiune nu este testată doar în criză din Ucraina. „Încă de la începutul crizei ucrainene şi după două decenii de relativ calm, a fost escaladat brusc conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia pentru Nagorno-Karabah. Nu este o coincidenţă, „- a subliniat raportul.

Stratfor reaminteşte că, în mod normal, prezenţa militară rusă în Armenia şi poziţia puternică a ţării în regiunea Caucazului în ansamblul sau au fost suficiente pentru a menţine pacea. „Dar acum, europenii acordă semne de atenţie mult mai fierbinţi Azerbaidjanului. Acesta este un furnizor altrenativ de energie, fapt care permite ţării să obţin avantaje, în timp ce Rusia îşi pierde reputaţia economică şi politică. Acest lucru ar putea explică de ce, pe parcursul ultimului an, Azerbaidjanul a devenit mai agresiv faţă de armeni şi de ce Erevanul şi susţinătorii săi de la Moscova nu au răspuns în mod adecvat la această agresivitate”, – arată autorii raportului.

Potrivit analiştilor, de obicei, reacţia aşteptată era că Rusia să certe Azerbaidjanul pentru acţiunile agresive şi să sporească sprijinul pentru aliatul sau – Armenia – „dar nu a făcut nici una, nici altă”. În schimb, Rusia s-a limitat în a cere celor două ţări să menţină dialogul cu privire la Nagorno-Karabah, iar oficialii ruşi au spus că Moscova va continuă să furnizeze arme ambelor ţări „, – comenteauza experţii Stratfor. Ei reamintesc că Rusia şi Azerbaidjan discuta chiar consolidarea cooperării în domeniul securităţii, reprezentanţii ministerelor apărării din Rusia şi Azerbaidjan având, în ultimele luni, numeroase reuniuni bilaterale.

„Situaţia din Caucaz rămâne volatilă şi complexă. Evoluţiile recente din regiune ridică mai multe întrebări decât oferă răspunsuri, dar ele sunt cu siguranţă componente importante în evoluţia confruntării pe scară largă între Rusia şi Occident „, – conchide raportul Stratfor.

sursa: paginaderusia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *