Economie

Structurile statului se opun investițiilor și dezvoltării mediului de afaceri

Avocatul Serghei Goțonoga a menționat că încă din 2007 compania a primit licență pentru prestarea serviciilor de telefinie mobilă, devenind astfel al treilea operator pe piața din Moldova.

Potrivit lui, după ce și-a început activitatea, compania a început să întâmpine tot felul de obstacole, în rezultat – în 2009 a fost nevoită să-și sisteze activitatea.

”În 2010, nu fără participarea Camerei Înregistrării de Stat și altor structuri guvernamentale, în raport cu Eventis a fost inițiată procedura de insolvabilitate. La acel moment, datoria față de creditori constituia $70 de mii, ceea ce nu era o sumă critică pentru companie. Însă, structurile statului au schimbat ilegal administratorul, făceau declarații nefondate, împiedicau negocierile cu investitorii cu privire la comercializarea pachetului de acțiuni unei companii străine”, a remarcat Goțonoga.

Reprezentantul companiei Eventis, Vitalie Babici a menționat că ”de fiecare dată când au loc negocieri cu investitorii, reprezentanții structurilor statului intervin cu obstacole, deși, investitori interesați sunt”.

”Așa a procedat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Sergiu Sâtnic. Recent, în moment ce purtam negocieri cu un nou investitor pe marginea comercializării pachetului de acțiuni, ministrul Tehnologiei Informației, Pavel Filip a declarat că licența companiei Eventis va fi retrasă. Nu există temei pentru retragerea licenței, însă, aceste declarații au împiedicat din nou procesul de negocieri”, a menționat Babici.

El a remarcat că în pofida tuturor acestor lucruri, acordul cu privire la comercializarea companiei Eventis ca un complex întreg, a fost încheiat și aprobat, însă, Camera Înregistrării de Stat refuză să se conformeze.

”Pentru noi nu este clară poziția structurilor statului. Dacă tranzacția va avea loc, statul va primi circa 8 mln. de lei sub formă de impozite și taxe, 16 mln. de lei se vor achita foștilor angajați ai companiei sub formă de salarii, o parte din bani vor fi transmiși creditorilor. Plus la toate, este vorba despre crearea a 225-300 de locuri noi de muncă. Cu toate acestea, statul se opune vehement acestei tranzacții încălcând legile și exercitând presiune asupra companiei Eventis”, a menționat Babici.

Juristul companiei, Andrei Iosif a învinuit de toate cele ce se întâmplă forțele politice care au format coaliția de guvernare după anul 2009.

”Noi vedem că șefii structurilor de stat primesc indicațiile de rigoare de la partidele politice, întâi de toate, de la PDM și PLDM. În legătură cu acest fapt am depus o cerere în judecată și cerem de la aceste formațiuni politice despăgubiri de 738 de mln. de lei. De asemenea, cerem desființarea acestor partide care acționează în detrimentul intereselor statului. Dacă această cerere nu va fi acceptată, vom pretinde ca despăgubirile să fie achitate din contul bugetului statului”, a subliniat Iosif.
 
Sursa: infotag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *