Studenţii liberali cer accesul liber în cămine

Decizia a apărut în urma Rezoluţiei Conferinţei Republicane a II-a a CSL, emisă la începutul lunii, privind modernizarea căminelor studenţeşti şi libertatea de a intra în cămine 24 din 24 de ore, pentru care au votat în jur de 400 de delegaţi, studenţi de la majoritatea universităţilor din ţară.
Potrivit Clubului, asigurarea accesului liber la orice oră în cămine pentru locatari este o practică internaţională. Aceasta ar permite studenţilor un confort psihologic şi posibilitatea de a se bucura din plin de viaţa studenţească. Totodată, va fi soluţionată problema accesului în cămin a studenţilor care lucrează pe timp de noapte. „Pe parcursul a două săptămâni vom colecta semnături, în susţinerea iniţiativei, în toate căminele studenţeşti din Chişinău, Bălţi şi Cahul. După totalizarea listelor de semnături vom depune cereri către rectoratele universităţilor şi către Ministerul Educaţiei din RM”, a declarat Ion Bargan, lider CSL.
Studenţii care locuiesc în cămine mai spun că sunt înspăimântaţi de nerespectarea regulamentului şi anume că persoanele responsabile de asigurarea accesului în cămine iau mită de la studenţi. „Sunt de acord cu rezoluţia. Odată ce locuiesc în cămin, de multe ori mi-au fost încălcate drepturile. Noaptea se stinge şi lumina. Pentru a citi o carte noaptea folosesc lumânări sau telefonul mobil. Parcă am fi pe timpurile sovietice”, a spus Radu Şalari, student cazat în cămin.
Totuşi, părerile locatarilor din cămine sunt împărţite. Mulţi studenţi de la căminul nr. 7 al USM, unde a avut loc lansarea campaniei, priveau pe geam evenimentul. Potrivit lor, de la ora 6.00 până la ora 23.00 există timp berechet pentru ca un student să-şi rezolve treburile. „Nu consider că suntem cumva îngrădiţi. Vin oameni străini. Se face gălăgie. Nu putem învăţa. Iar persoanele care au serviciu pe timp de noapte pot prezenta un act veridic care să confirme că vin de la muncă”, a menţionat Daniela Butuc, locatară a căminului nr. 7 al USM.
Printre doleanţele CSL se mai numără renovarea actualelor cămine şi construcţia altora noi, alocarea anuală a unei sume mai mari de bani pentru renovarea şi modernizarea lor, adoptarea noului Cod al Educaţiei, precum şi excluderea examenelor de licenţă.
Cătălina Gromov