(STUDIU) Desenele animate pentru copii sunt mai violente decât filmele pentru adulți
Personajele principale din filmele de desene animate riscă de 2,5 ori mai mult să moară decât protagoniștii filmelor pentru adulți și de aproape trei ori mai mult să fie ucise. Moartea unui personaj important apare în două treimi din desenele animate pentru copii, în timp ce acest lucru se întâmplă în jumătate din peliculele destinate adulților.
‘În loc să fie alternative inofensive și mai blânde la filmele de groază și drame, desenele animate pentru copii sunt de fapt un focar de crime și dezordine’, afirmă cercetătorii Ian Colman și James Kirkbride. Ei au trecut în revistă desenele animate de succes, de la ‘Albă ca Zăpada și cei șapte pitici’ din 1937 până la ‘Frozen’ din 2013, comparând apoi numărul personajelor principale care au murit în astfel de filme cu conținutul a două filme pentru adulți care s-au aflat în fruntea box-office-ului din același an.
Cercetătorii au constatat că părinții personajelor principale au fost de cinci ori mai susceptibili să moară în desenele animate. Gama morților memorabile este vastă, de la cea prin împușcare în ‘Bambi’, ‘Pocahontas’ și ‘Peter Pan’ la cea cu armă albă în ‘Mica sirenă’ și ‘Frumoasa din pădurea adormită’, dar și în urma atacurilor unor animale — ‘Lumea lui Nemo’ și ‘Tarzan’.
Filmele care au adus în prim-plan mașini și jucării nu au fost luate în considerare în studiu, conceptul de ‘moarte’ nefiind sigur în cazul unor astfel de protagoniști.
Studiul nu a ajuns însă la concluzia că nivelul de violență ar fi crescut de la lansarea în 1937 a filmului ‘Albă ca Zăpada’, în care regina cea rea a murit căzând de pe o stâncă în timp ce era urmărită de piticii furioși, încheie AFP.
sursa: agerpres.ro