Timpul Liber

Grădinăritul prelungește viața

Studiul, publicat de British Journal of Sports Medicine, a fost realizat de cercetători de la Spitalul Universitar Karolinska din Stockholm, Suedia şi a cuprins 4.232 de persoane cu vârste peste 60 de ani. Concluzia studiului este că activitatea în grădină sau pe lângă casă reduce semnificativ riscul de atac de cord sau cerebral.

A repara maşina sau ce este stricat prin casă ori curte, a tunde iarba în faţa casei, a culege mure sau a lucra în grădină sunt activităţi care nu necesită un efort fizic foarte mare din partea persoanelor de vârsta a treia. Rezultatele studiului au arătat că persoanele care erau astfel active în mod zilnic prezentau cel mai scăzut risc de atac de cord; ba chiar şi persoanele care erau active în acest mod abia din când în când tot prezentau un risc mai scăzut în acest sens decât persoanele care stăteau toată ziua şi nu făceau nimic.

Studiul s-a întins pe o perioadă de 12 ani şi arată că a fi activ la vârsta a treia reduce cu 27% riscul unui atac de cord sau cerebral şi cu 30% riscul de deces (indiferent de cauză). „O viaţă activă aduce beneficii sistemului cardiovascular, este asociată longevităţii în cazul persoanelor în vârstă”, notează studiul. A sta, pur şi simplu, perioade lungi de timp (a sta jos, pe scaun, canapea, în fotoliu), încetineşte metabolismul; totodată, lipsa activităţii alterează producţia de hormoni în ţesuturile musculare, lucruri care au efecte negative asupra sănătăţii.

„Mesajul reţinut din acest studiu este simplu: dacă vrei să reduci riscul unui atac de cord sau al unei boli de inimă, fii mai activ. Nu sta jos mult timp, ridică-te în picioare şi fă ceva ce îţi place şi ce implică mişcare”, conchide dr. Tim Chico, consultant cardiolog în cadrul Sheffield Teaching Hospitals (Marea Britanie).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *