STUDIU: Reforma Guvernului are nevoie de mai multă transparență
Ion Tăbârță a spus că după perioada de tranziție vor putea fi văzute eșecurile sau reușitele reformei, dar pentru o mai mare claritate despre derularea reformei este necesar ca și opinia publică să fie informată despre indicatorii de performanță, despre rezultatele evaluării ministerelor, care este preconizată pentru 16 decembrie. „Există puțină transparență din interiorul procesului de reformare. Este adevărat că avem unele informații prezentate, dar deja după ce faptul a fost consumat. Nu există informații dacă au existat dezbateri despre restructurările instituționale, criteriile de comasare a ministerelor. Poate că informația exista, dar aceasta este internă și nu este prezentată opiniei publice. De asemenea, nu a fost prezentat un studiu de impact al ministerelor după comasare. Alt aspect deficitar este că Centrul de Implementare a Reformelor nu are o pagină web”, a remarcat autorul.
Potrivit expertului, problemele în procesul de implementare a reformei Guvernului nu neapărat sunt vizibile, dar în timp vor apărea dificultăți legate de structura Cabinetului de miniștri, de organele permanente ale Parlamentului. „Este un efort complex. Înțelegem asta. Este primul pas, iar pentru a avea o administrație eficientă reforma trebuie să continue, însă trebuie să avem mai multă claritate. De aceea suntem disponibili să continuăm procesul de reformă”, a adăugat autorul.
Printre alte lacune ale reformei se menționează faptul că în lege nu se precizează exact numărul de ministere. Astfel, prim-ministrul are dreptul să vină în Parlament să ceară votul de încredere pentru Cabinetul de miniștri creat, iar legislativul poate aproba sau respinge această componență. În mecanismul respectiv, susține autorul studiului, sunt întărite intențiile prim-ministrului și relațiile cu Parlamentul, care are dreptul de veto. Pe timp scurt acest lucru nu ar trebui să creeze probleme, situația s-ar putea schimba însă atunci când vorbim de perioade lungi de timp. „Acum avem asigurată guvernarea de către PDM. Să admitem că după alegerile parlamentare acest partid își reafirmă actul guvernării, astfel, în acest caz ar fi mai puține aspecte problematice. Însă, în cazul în care la guvernare vine un partid de opoziție, acesta poate schimba radical structura Guvernului, dat fiind faptul că nu avem stabilit clar în lege structura acestuia”, a mai spus expertul IDIS „Viitorul”, subliniind că fiecare partid poate avea viziuni total diferite despre politicile strategice ale statului și structura Guvernului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!