(STUDIU) SOROS: Britanicii NU AU MOTIVE să le fie frică de moldovenii cu pașapoarte românești
Astfel, numărul cetăţenilor români deţinători de paşapoarte valabile la data de 02.04.2013, născuţi în Republica Moldova era de 219.706. Din numărul acestora:
● 122.620 figurează cu domiciliul în Republica Moldova.
● 85.065 figurează cu domiciliul în România;
● 4.433 figurează cu domiciliul în alte state;
● 7.588 au avut domiciliul în străinătate şi, ulterior, au solicitat restabilirea domiciliului în România.
Autorul articolului prezintă câteva argumente de ce britanicii nu trebuie să vadă un pericol în moldovenii imigranți, cu pașapoarte românești. Acesta face trimitere la aparițiile din presa britanică care a lansat în câteva rânduri săgeţi spre România că acordă cetăţenie pe bandă rulantă moldovenilor. Este important şi contextul acestor articole. Din 2014 Marea Britanie, precum şi alte state membre UE (Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Olanda şi Spania) sunt obligate să ridice restricţiile impuse românilor şi bulgarilor privind accesul liber pe piaţa muncii.
„Deţinerea cetăţeniei nu înseamnă automat că obţii şi un paşaport cu care să călătoreşti în Europa şi în al doilea rând, deţinerea unui astfel de paşaport nu înseamnă neapărat emigrarea într-o ţară membră a Uniunii Europene şi invadarea pieţii muncii acesteia. Al treilea aspect este că cele mai mari fluxuri de migranţi din Republica Moldova au părăsit ţara în perioada 1998-2003 şi au ales ca destinaţie predilectă Italia, Spania, Portugalia, Grecia şi mai puţin ţări din centrul sau nordul Europei. De asemenea, o bună parte a moldovenilor au ales ca destinaţie fostul spaţiu sovietic, Rusia în special”, menționează sursa.
Având în vedere că migraţia din Republica Moldova a scăzut destul de mult în ultimii ani, tocmai pentru că cei care au dorit să emigreze au facut-o deja, pericolul ca Marea Britanie să fie invadată de moldoveni cu paşaport românesc este extrem de mic. Prin urmare, avem un număr total de 248.100 potenţiali imigranţi moldoveni cu acte în regulă care ar putea invada Marea Britanie la 1 ianuarie 2014, conchide autorul analizei.
"Pericolul moldovenilor cu paşaport românesc este unul inventat, de cele mai multe ori exagerat şi folosit pe post de ţap ispăşitor atunci când tabloidele britanice sau altele de genul acesta decid să pună la zid imigranţii români, folosindu-se de cazurile extreme cu români infractori sau cerşetori. La o privire atentă asupra datelor prezentate în articlor se poate vedea că cei mai mulţi moldoveni cu paşaport românesc sunt deja în Europa, iar cei care au rămas acasă nu au gânduri de a emigra în Anglia (argument valabil şi pentru alte ţări care vor ridica restricţiile de muncă pentru români începând cu 2014). Paşaportul românesc pentru moldoveni este grosso modo, o poliţă de asigurare în caz că lucrurile nu merg bine şi există o soluţie de rezervă, care nu reprezintă nicidecum opţiunea de bază. Iar moldoveanul, vorba poetului, e un om răbdător şi poate îndura multe lipsuri până când îi răzbeşte răbdarea. Astfel că Londra poate să stea liniştită în privinţa moldovenilor. Ei sunt deja în Europa. Iar cei care nu sunt, vor fi când Chişinăul va obţine regimul liberalizat de vize şi să vedeţi atunci cum moldovenii nu vor mai vrea paşapoarte româneşti", atenționează autorul.
Sursa. soros.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!