Actualitate

(STUDIU) Victimele violenței în familie nu percep violența ca pe o infracțiune, ci ca pe o chestiune privată

Vicedirectorul Centrului, Viorelia Rusu, a menționat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că studiul a reliefat faptul că victimele violenței nu cunosc de serviciile de asistență juridică garantate de stat, nu cunosc legislația în domeniu, drepturile de care beneficiază și resursele juridice existente. „Ele află despre toate aceste lucruri abia atunci când se pomenesc în situații de risc real pentru viață”, a spus Viorelia Rusu.

Studiul a mai arătat că victimele violenței nu apelează la serviciile de asistență juridică deoarece nu au încredere în organele de drept, în avocați, sunt dependente de agresor și au frică de acesta. „De asemenea, victimele nu cunosc legislația și nu percep violența ca pe o problemă de ordin juridic”, a precizat Viorelia Rusu.

Studiul a mai relevat faptul că victimele care au apelat la serviciile sistemului de drept se arată indignate de faptul că în procedură penală statul oferă agresorului, în mod obligatoriu, de urgență și gratuit, un avocat în timp ce victimele trebuie să se îngrijească singure de apărare.

„În general, așteptările victimelor violenței în familie nu sunt plenar satisfăcute de sistemul de drept din Moldova. De obicei, dorința de a se simți în siguranță este umbrită de mai multe lacune procedurale, inclusiv obținerea ordonanței de protecție, dar și de atitudinea nu întotdeauna corectă a justițiarilor. Mulți polițiști dar și judecători au o atitudine stereotipizată față de femei, deseori adoptând un tratament umilitor față de ele”, a spus Rusu.

Președinta Centrului „La Strada”, Daniela Nichitin-Misail, a menționat în acest context că este greu de înțeles de ce adesea unii judecători propun părților, contrar legii, termen de meditare în cazul acțiunii de divorț pe motiv de violență în familie, în scopul perpetuării căsniciei.

Potrivit ei, peste 50% din victimele violenței în familie care apelează la telefonul de încredere nu se adresează în instanța de judecată. „Din numărul victimelor care totuși apelează în instanță, doar în o pătrime din cazuri este emisă o decizie de judecată. În general, numărul cazurilor de violență care nu sunt înregistrate este foarte mare”, a spus directorul Centrului.

Autorii studiului recomandă autorităților să inițieze campanii privind drepturile victimelor în familie, să extindă serviciile de asistență juridică primară, să încurajeze victimele să apeleze la numărul 902, să ajusteze cadrul legal care ar permite efectuarea expertizei medico-legale gratuite pentru victimele violenței în familie, să creeze un mecanism eficient de executare a deciziilor judecătorești.

sursa: infotag.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *