SUA implementează noi cerinţe pentru acordarea de vize
Washingtonul a început joi să ceară vize pentru europenii şi asiaticii care au călătorit în anumite ţări din Orientul Mijlociu şi Africa considerate ca fiind puncte fierbinţi pentru extremism.
Acea lege a fost adoptată de Congresul dominat de republicani după atacurile din Paris soldate cu victime în noiembrie 2015.
Departamentul de Stat american a mai precizat că legea cere revocarea autorizaţiilor de călătorie deţinute de cetăţeni care pot intra în ţară în mod normal fără o viză, dacă aceştia deţin o a doua cetăţenie iraniană, irakiană, sudaneză sau siriană.
Acest lucru a atras critici din partea unor legiuitori, arată Deutsche Welle.
Senatorul democrat Dick Durbin s-a plâns joi că “selectarea oamenilor datorită originii lor contrazice în mod fundamental valorilor americane şi invită la discriminare împotriva cetăţenilor americani care au dublă cetăţenie.”
Totuşi, administraţia Obama a evidenţiat excepţiile, făcând referire la acele persoane care au călătorit în cele patru ţări în numele unor organizaţii internaţionale sau grupuri umanitare, sau jurnalişti care au lucrat în acele zone.
Legiuitorii republicani, care au susţinut noua regulă, s-au plâns că preşedintele atenuează impactul legii.
“Administraţia Obama încalcă legea, o lege pe care însuşi preşedintele a semnat-o”, a declarat Michael McCaul, preşedinte al Comitetului pentru Securitate Internă din cadrul Camerei Reprezentanţilor. “Nu este vorba despre opinii diferite în privinţa interpretării legii, ci este o contradicţie clară a legii şi a acordului pe care l-am încheiat cu [administraţia de la] Casa Albă. Preşedintele Obama plasează din nou relaţia sa cu liderul suprem al Iranului înaintea securităţii americanilor.”
În ciuda interpretărilor diferite ale legii, mulţi europeni şi cetăţeni din ţări asiatice, precum Singapore, Coreea de Sud şi Japonia, care au vizitat Siria, Iran, Irak sau Sudan, începând cu 2011, sunt obligaţi să depună cerere pentru vize înaintea oricărei călătorii în SUA.
Aproximativ 20 milioane de oameni, sau aproximativ 40% dintre toţi vizitatorii internaţionali, pătrund în SUA fără o viză pentru afaceri sau călătorie şi pot rămâne în ţară în acest regim timp de până la 90 de zile.
Cetăţenii afectaţi de noua reglementare provin din Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Chile, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveţia, Taiwan şi Marea Britanie.
sursa: epochtimes.ro