SUA: Rusia va fi tot mai dependentă de armele sale nucleare și de China în timp ce armata lui Putin este distrusă în Ucraina
Pierderile masive suferite de armata rusă și resursele pe care le-au irosit în Ucraina au făcut din Rusia o amenințare militară mai puțin tradițională care va baza tot mai mult pe opțiunile „asimetrice”, precum armele nucleare, atacurile cibernetice și tehnologia spațială, și va fi tot mai dependentă de țări precum China, potrivit directorului comunității serviciilor de informații din SUA, Avril Haines, informează Insider.
„Rusia a suferit pierderi care vor necesita ani de reconstrucție și o vor lăsa mai puțin capabilă să constituie o amenințare militară convențională”, a declarat Haines în fața Comisiei de Informații a Senatului.
Astfel, potrivit lui Haines, Rusia va deveni tot mai dependentă de opțiunile asimetrice, precum capacitățile nucleare, cibernetice și spațiale, și de China.
De asemenea, Moscova va întâmpina multe probleme ca să continue să opereze ca o mare putere în Eurasia, dar și pe „scena globală”, din cauză statutului ei militar slăbit și a reacției adverse a unei mari părți a lumii la războiul declanșat de Putin în Ucraina.
China nu vrea ca Putin să iasă umilit din războiul din Ucraina
Cu toate că Beijingul pretinde că a rămas neutru față de război, experții spun că China nu vrea să îl lase pe Putin să piardă războiul sau să fie umilit la finalul său.
China „nu vrea ca războiul să se prelungească, cu tot cu instabilitatea asociată cu conflictul, dar nici nu ar vrea ca Rusia să piardă sau ca regimul să se prăbușească”, a declarat Tusan Thornton, fost oficial al Departamentului de Stat.
De asemenea, Thronton a mai adăugat și că Beijingul nu vrea să se implice în război și se îndoiește că China i-ar pune la dispoziție Rusiei arme.
„Dar sunt foarte multe companii chinezești și este o țară mare – se pot întâmpla lucruri și, dacă există transporturi, acestea vor fi detectate și lucrurile vor deveni mai grave”, a adăugat Thornton.
Un alt oficial american spunea în toamna anului trecut că Rusia va „ieși din acest război mai slabă decât atunci când a intrat”.
„Invazia rusească a Ucrainei a fost o înfrângere strategică. Până acum, Kremlinul nu a reușit să își atingă obiectivele de nivel strategic și a suferit pierderi semnificative. Armata rusă o să aibă nevoie de reconstrucție”, a mai adăugat în septembrie George Barros, un analist militar de la Institutul pentru Studiul Războiului.