Externe

SUA se angajează să simplifice accesul cetățenilor UE pe teritoriul american

Aceste facilități se vor desfășura în pofida îngrijorărilor Washingtonului legate de jihadiștii originari din Europa, notează portalul EUObserver.

Într-o declarație comună adoptată miercuri, responsabilii din UE și SUA afirmă că, în următorii cinci ani, vor ‘accelera’ eforturile în privința ‘programelor ‘trusted traveller’ (prin care călătorii cu ‘risc scăzut’ pot trece mai rapid prin vama americană la sosire — n.red.) și ‘pre-clearance’ (control vamal în țara de plecare)’ pentru călătorii din UE.

Oficialii s-au angajat de asemenea să lucreze la ‘asigurarea reciprocității depline în materie de vize cât mai curând posibil într-un mediu sigur’.

SUA au inclus 23 de state comunitare în programul Visa Waiver, lăsând însă în afara lui cinci țări din UE — Bulgaria, Croația, Cipru, Polonia și România—, amintește EUObserver.

În declarația de la Riga se mai menționează sporirea cooperării în materie de antiterorism, protecția datelor, combaterea spălării banilor, securitate cibernetică.

Semnatarii se mai angajează să coopereze cu companiile de internet pentru a combate utilizarea abuzivă a acestuia de către ‘extremiști violenți și teroriști’, precum și ‘să intensifice schimbul bilateral de informații între statele UE și Centrul de Monitorizare a Teroriștilor al SUA’.

În privința protecției datelor, oficialii susțin că, până în 2020, vor ‘încheia revizuirea Cadrului Safe Harbour și a negocierilor Acordului ?Umbrella’ referitor la transferul de informații personale în scopul aplicării legii’.

Angajamentul privitor la un acces simplificat pentru vizitatorii din UE intervine în pofida îngrijorărilor că mai mult de 5.000 de deținători de pașapoarte ale UE au plecat să lupte alături de Statul islamic în Irak și Siria.

‘Există o îngrijorare reală aici legată de faptul că există o mulțime de țări în programul Visa Waiver și că, dacă luptători europeni se întorc în țările de origine, ei ar putea călători spre SUA în baza acestui program’, a declarat recent pentru EUObserver un oficial american, sub rezerva anonimatului.

Dianne Feinstein, senator marcant al Partidului Democrat, lucrează în prezent la un proiect de lege menit să revizuiască regimul preferențial al vizelor pentru cetățenii statelor UE, regim pe care ea l-a denumit ‘călcâiul lui Ahile al Americii’.

Potrivit însă ministrului leton de interne, Rihards Kozlovskis, reuniunea de marți de la Riga ‘este un puternic mesaj politic al faptului că noi, Uniunea Europeană și Statele Unite, stăm ferm în apărarea valorilor, obiectivelor și intereselor noastre’. ‘Având în vedere problemele geopolitice, această reuniune a fost (…) un pas înainte important’ în relațiile bilaterale, a întărit ministrul leton de justiție, Dzintars Rasnacs.

Sursa: Agerpres.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *