Internațional

SUA se pregătește să rupă alianța cu Arabia Saudită: „Lăsați-l pe Putin să vă protejeze!”

Lunga bătălie a președintelui american Joe Biden cu prețurile ridicate ale petrolului a fost din nou pierdută. Încercările de a exercita presiuni asupra Arabiei Saudite, rugămințile adresate altor țări arabe producătoare de petrol și vânzarea a zeci de milioane de barili de petrol din rezervele strategice ale SUA au avut doar un impact temporar asupra pieței. Iar cea mai recentă decizie a OPEC+ de a reduce producția de petrol pare să fi eliminat ultimele atuuri din mâinile lui Joe Biden.

Casa Albă consideră că, prin decizia de a reduce producția zilnică de petrol cu două milioane de barili, membrii OPEC+ au trecut de partea Rusiei.

Între timp, Casa Albă, care susține că țările OPEC+ au lovit prin această decizie țările cu venituri mici și mijlocii, nu ascunde dezamăgirea personală și chiar resentimentul – o reducere suplimentară a prețului benzinei i-ar fi oferit lui Biden și Partidului Democrat din SUA o șansă bună în ajunul viitoarelor alegeri preliminare pentru Camera Reprezentanților. În plus, Joe Biden a sperat, nu fără motiv, că tendința de scădere a prețurilor la energie va priva Rusia de superprofituri și, în consecință, îl va face pe președintele rus Vladimir Putin mai conciliant.

Astăzi, se pare că putem să uităm de asta!

Numeroși observatori califică drept “superficială” poziția SUA, care vede în decizia Arabiei Saudite o “reverență politică” a Riadului față de Moscova. Unul dintre motivele pentru decizia de a reduce producția de petrol este că OPEC nu înțelege încă pe deplin cum va funcționa embargoul asupra petrolului rusesc și cum se va forma plafonul de preț, cine va susține embargoul și care va fi impactul final, cum vor reacționa băncile centrale mondiale la embargoul petrolier rusesc și cum va afecta creșterea inflației, cât timp vor dura blocajele din China și în ce măsură vor afecta creșterea economică a RPC și cererea chineză de materii prime și lanțurile de aprovizionare globale. Cu alte cuvinte, decizia OPEC+ arată că alianța acordă cea mai mare atenție situației de pe piața mondială a petrolului.

În SUA, a urmat un răspuns puternic. Astfel, reprezentanții Partidului Democrat din SUA Tom Malinowski, Sean Kasten și Susan Wild, care dețin poziții cheie în Camera Reprezentanților, au prezentat deja un proiect de lege care vizează retragerea trupelor americane și a sistemelor de apărare antirachetă din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care au jucat un rol important în respingerea atacurilor iraniene și ale reprezentanților iranieni asupra monarhiilor petroliere din Golful Persic.

“Reducerile de producție de petrol ale OPEC din această săptămână ar trebui să fie numite ceea ce sunt: o încercare de a consolida capacitatea Rusiei de a purta un război ilegal împotriva Ucrainei și o încercare de a interveni în politica SUA”, a declarat Sean Kasten, “Este timpul să regândim sprijinul nostru militar pentru această regiune.

“Dacă Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor să-l ajute pe Putin să mențină prețurile ridicate la petrol, ar trebui să se uite la el pentru protecție”, a adăugat Tom Malinowski.

Deputatul Ruben Gallego, care prezidează subcomisia pentru servicii militare din Camera Reprezentanților, a declarat că SUA ar trebui să “ia înapoi” bateriile de apărare antirachetă Patriot instalate în Arabia Saudită, în timp ce deputatul Ro Khanna a cerut SUA să înceteze furnizarea de arme avansate și piese de avion către Arabia Saudită.

“Aceasta este o greșeală profund ofensatoare și, în acest moment al istoriei, o greșeală imorală! – Senatorul Richard Blumenthal, care a condamnat decizia Arabiei Saudite, a declarat: “O astfel de mișcare trebuie să aibă consecințe.

Blumenthal a cerut o revizuire majoră rapidă a relației dintre SUA și Arabia Saudită, care afectează vânzările militare și asistența în domeniul apărării către regat.

Între timp, o serie de reprezentanți democrați din Senat au declarat că recenta decizie a Riadului nu face decât să sublinieze necesitatea de a reduce dependența energetică a Statelor Unite de Golful Persic.

“Trebuie să punem capăt cartelului ilegal de fixare a prețurilor OPEC, să punem capăt ajutorului militar acordat Arabiei Saudite și să trecem în mod activ la energia regenerabilă”, a declarat senatorul Bernie Sanders.

Senatorul Chris Murphy, președintele Subcomisiei pentru Orientul Mijlociu din Senat, a cerut o “reevaluare completă” a relațiilor dintre SUA și Arabia Saudită, punând direct sub semnul întrebării vizita lui Biden în Arabia Saudită din iulie, în timp ce senatorul Ed Markey va reintroduce proiectul de lege privind responsabilitatea OPEC, declarând că “…trebuie să tragem OPEC și aliații săi la răspundere pentru conspirația de a crește prețurile la energie pentru familiile muncitoare; în același timp, acest lucru va aduce mai aproape viitorul nostru de energie curată, care ne va scăpa odată pentru totdeauna de captivitatea OPEC față de profituri.”

Dar poate că senatorul Dick Durbin a mers cel mai departe, declarând textual următoarele:

“Familia regală saudită nu a fost niciodată un aliat de încredere al SUA. Este timpul ca politica noastră externă să își imagineze o lume fără o alianță cu ea”.

Nu există nicio îndoială că toate ideile legislative pentru a lua măsuri împotriva OPEC+ vor fi studiate și analizate în SUA.

În același timp, potrivit analiștilor, capacitatea SUA de a frâna creșterea prețurilor petrolului este extrem de limitată. Una dintre ele este o reducere administrativă drastică a propriilor sale exporturi de petrol și produse petroliere, la care producătorii de petrol din SUA s-au opus deja. A doua posibilitate este de a declara un război financiar și administrativ împotriva țărilor OPEC+, prin intermediul sancțiunilor obișnuite și al altor instrumente de “presiune” economică. Dacă toate acestea îi vor da președintelui Biden rezultatul dorit rămâne o întrebare deschisă.

Între timp, prețul mediu al unui galon de benzină Regular în SUA a crescut miercuri cu aproximativ 3 cenți, până la 3,83 dolari pe galon. Aceasta este cea mai mare creștere zilnică din ultimele aproape patru luni…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *