Economie

Decizia OPEC+ de a reduce producția de petrol nu va ajuta Rusia

Ieri, principalii miniștri OPEC+ au convenit să reducă producția zilnică de petrol cu 2 milioane de barili. Un comunicat de presă ulterior al organizației a precizat că reducerea nu va fi din producția efectivă, ci din cote, și a fost estimată de analiștii de la Bloomberg la aproximativ 880.000 de barili pe zi.

În orice caz, după scăderea producției de petrol, este de așteptat ca prețul aurului negru, care a scăzut de la aproximativ 120 de dolari la 90 de dolari în urmă cu trei luni, să își revină.

În analiza sa pentru Bloomberg, Mark Gongloff consideră că decizia OPEC+ este o dovadă a unei alianțe între Rusia și Arabia Saudită, care conduce organizația.

“Această decizie pare, într-un fel, rațională: petrolul scump va umple cuferele saudite și îl va ajuta pe Putin să își finanțeze războiul ilegal, în timp ce îi va provoca daune politice lui Biden”, scrie expertul.

Dar va reuși planul să aibă succes?

În primul rând, președintele SUA a ordonat deja încă 10 milioane de barili din rezerva strategică de petrol.

În al doilea rând, Congresul are de mult timp în vigoare un proiect de lege NOPEC împotriva cartelului care, dacă ar fi adoptat, ar permite formularea de reclamații împotriva OPEC și a altor țări pentru manipulare sau coluziune.

În ceea ce privește Rusia, este puțin probabil ca decizia OPEC+ să ajute. La urma urmei, prețurile petrolului rusesc vor fi în curând dictate nu de piață, ci de plafonul impus de sancțiunile UE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *