SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale
Dacă evenimentul va avea loc, va fi pentru prima dată când cei doi lideri se vor întâlni, față în față, după ce Trump a lansat o serie de critici dure la adresa Kremlinului, printre care implicarea în alegerile americane din 2016 sau în otrăvirea fostului spion Serghei Skripal, act care a fost urmat de o serie de expulzări bilaterale a zeci de diplomați ruși. De altfel, alegerea lui Trump, ca președinte, nu a adus un leadership politic la Washington, în ciuda multor speculații de presă, care și-au dorit să dezghețe relațiile ruso-americane, ci dimpotrivă, acestea au excaladat. multe lucruri schimbându-se de la ultima convorbire telefonică a celor doi președinți, din data de 20 martie a acestui an.
Administrația Trump, prin invitația lansată, a oficializat intenția de a discuta cu Federația Rusă vizavi de divergențele comune, mesaj lansat de altfel și de către Vladimir Putin, odată cu validarea câștigării mandatului de președinte, când a spus că dorește să evite o nouă cursă a înarmării.
Dacă întâlnirea dintre cei doi va avea loc, ar putea fi un semn al resetării relațiilor dintre cele două state, dar nu și o certitudine. Să nu uităm despre ultima întălnire la care Putin a participat la Casa Albă, unde, în 2005, președintele George W. Bush l-a catalogat ca „un bun prieten”, pentru ca apoi, de-a lungul timpului, Moscova să declare NATO drept amenințare la adresa propriei securități naționale.
În sens contrar, escaladarea tensiunilor va accentua disputele geopolitce atât în Orientul Mijlociu Extins, cât și în zona Arctică, Marea Baltică sau Marea Neagră. În acest context, tot săptămâna aceasta liderii Țărilor Baltice s-au întâlnit cu Donald Trump, iar media internațională a dezvăluit că balticii își doresc extinderea scutului anti-rachetă american în regiune și, implicit, înarmarea cu rachete Patriot.
Indiferent de evoluția relațiilor ruso-americane, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, R. Moldova se va afla la confluența intereselor celor două mari blocuri geopolitice, euroatlantic și euroasiatic, iar lipsa unei strategii viabile de politică externă va arunca Chișinăul în fața unor noi provocări pe care nu le va mai putea gestiona. Iar scenarii precum cele ale Novorussiei sau Malorusiei vor putea fi puse în practică sub o formă sau alta, afectând nu numai stabilitatea R. Moldova, ci chiar și integralitatea sa.