Economie

Succes de proporții! Spînu se laudă cu cele mai mari prețuri la gaz din Europa: „Am negociat cu Gazprom mai bine decât socialiștii”

Chiar dacă merge președintele Maia Sandu în Rusia, obținerea unui preț mai bun la gaz ar fi posibilă doar dacă ar exista unele cedări.

O spune vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia renegocierea contractului cu Gazprom ar fi posibilă doar dacă autoritățile de la Chișinău ar accepta unele (fără să spună care ar fi ele – n . red) concesii în fața Federației Ruse. Spînu spune că în eventualitatea în care Gazprom sistează livrările de gaz în proporție de 100%, Republica Moldova va cumpăra gaz de pe piața internațională, iar energie electrică din Ucraina IPN.

Spînu a negociat „bine” cele mai mari prețuri din Europa

Formula pe care am negociat-o pe timp de vară este mai bună decât formula negociată de socialiști când erau la guvernare. Socialiștii au negociat o formulă 100% bazată pe prețul de piață pe timp de vară. În condițiile actualei formule, plătim un preț mai mic decât cel de pe piață. Tariful era atunci mai mic pentru că prețul de piață era mai mic, nu pentru că au negociat ei mai bine. Acum credeți că Bulgaria, Germania, Italia nu au încercat să obțină un preț mai bun? Credeți că suntem unica țară care ne confruntăm cu această situație? Credeți că dacă mergem de 10 ori la Moscova lucrurile se vor schimba? Chiar dacă merge Maia Sandu sau eu încă de 10 ori, situația s-ar schimba doar dacă ar fi cerințe, eu le spun cerințe, nu cedări. Vreau să-i întreb pe oameni cât sunt de gata să facă anumite cedări? Acum este lupta noastră reală pentru Independență”, a mai spus Andrei Spînu.

Ieri, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un tarif de 22,99 lei cu TVA inclus pentru un metru cub de gaz. După aprobarea noului tarif, președintele Moldovagaz a anunțat că acesta nu acoperă cheltuielile de achiziție și de transport, fapt care pune în pericol realizarea contractului cu Gazprom. Potrivit lui Vadim Ceban, noul tarif a fost stabilit prin includerea în formula de calcul a prețului de achiziție de 899 de dolari pentru o mie de metri cubi, în condițiile în care în luna august Republica Moldova procură gaz la un preț de 1.458 de dolari, iar devierile negative se ridică la 3,9 miliarde de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *