ExternePolitică

Suedia și Finlanda au convenit să depună cereri simultane de aderare la alianța NATO

Suedia și Finlanda au convenit să depună cereri simultane de aderare la alianța NATO. Ambele țări vor anunța că vor aplica pentru a adera la NATO în săptămâna 16-22 mai, în timpul vizitei președintelui Finlandei, Sauli Niinistö, la Stockholm, au informat ziarele Iltalehti din Finlanda și Expressen din Suedia, citând surse apropiate subiectului, relatează The Guardian.

În această lună, prim-miniștrii celor două țări au declarat în această că deliberează această chestiune, argumentând că invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat „întregul peisaj de securitate” al Europei și „a modelat în mod dramatic mentalitatea” în regiunea nordică.

Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, a spus atunci că țara ei, care împarte o graniță de 1.300 km (810 mile) cu Rusia, va decide dacă va solicita să se alăture alianței „destul de repede, în câteva săptămâni, nu în luni”, în ciuda riscului de a enerva Moscova.

Omologul său suedez, Magdalena Andersson, a spus că Suedia trebuie să fie „pregătită pentru tot felul de acțiuni din Rusia” și că „totul s-a schimbat” când Moscova a atacat Ucraina.

Rusia a avertizat în mod repetat ambele țări împotriva acestei mișcări. Kremlinul a spus că va fi obligat să „restabilizeze echilibrul militar” prin întărirea apărării sale în Marea Baltică.

Săptămâna trecută, ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, a declarat că o revizuire amplă a politicii de securitate va fi încheiată până pe 13, mai degrabă decât spusese anterior, pe 31 mai.

Kremlinul a menționat de mai multe ori că aderarea la NATO va avea consecinţe pentru aceste ţări.

Mai mult, autoritățile de la Moscova menționează că ar trebuie „să se înțeleagă și consecințele unui astfel de pas pentru relațiile bilaterale și pentru arhitectura europeană de securitate în ansamblu”.

Anterior, Dmitrii Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la organizaţia militară, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *