„Sunt infectat cu virusul HIV”
După ce își acceptă statutul, ei oricum încearcă să ascundă acest lucru de rude, de vecini sau de săteni. Unii găsesc totuși puteri să vorbească deschis despre aceasta și astfel îi ajută pe alți bolnavi să se reintegreze mai ușor în societate.
Datele oficiale arată că în R. Moldova sunt circa 9000 de persoane infectate cu HIV, în realitate însă, specialiștii consideră că cifra este mai mare. Această afecțiune atacă sistemul imunitar. După o perioadă lungă de incubare, virusul provoacă SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite).
Locul unde persoanele cu asemenea afecțiuni sunt așteptate și ajutate este Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile din Chișinău. În ziua când am mers în secția celor infectați cu HIV, acolo erau 27 de persoane. Cel mai mic avea 14 ani, iar cel mai mare 47. Unii dintre ei se plimbau pe coridoare, alții stăteau în saloane. Printre perfuzii și analize am discutat cu câțiva pacienți, iar aceștia au povestit despre cum au căpătat acest virus.
Se droga chiar și după ce a aflat că are HIV
Una dintre persoanele infectate cu HIV este Elena. Ea are 38 de ani și este o fostă consumatoare de droguri. Femeia povestește că a aflat că are acest virus acum un deceniu și presupune că l-a căpătat prin intermediul seringilor cu care se droga. Chișinăuianca avea atunci doar 26 de ani și a ajuns la spital din cauza complicațiilor provocate de substanțele narcotice. Medicii i-au luat sânge și i-au spus vestea dureroasă. „După ce am aflat că sunt infectată, am înțeles că pentru minutele de plăcere pe care le-am avut drogându-mă, acum trebuie să plătesc atât de scump. Sănătatea, din păcate, n-o poți cumpăra cu bani”, mărturisește femeia, cu ochii plini de lacrimi.
Cu toate acestea, Elena a continuat să consume droguri chiar și după ce a ieșit din spital. „Eu nu știam că oamenii trăiesc cu așa ceva. La început am lăsat mâinile în jos și nu-mi mai păsa de viața mea. M-am lăsat de droguri doar când nu mai puteam fizic să le consum și nu mai aveam vene unde să-mi bag seringa”, recunoaște emoționată femeia.
Elena, recunoaște deschis că este infectată cu virusul HIV
Ulterior, Elena a înțeles că doar ea este capabilă să-și schimbe viața, iar asta a ajutat-o să revină pe calea cea dreaptă. În prezent, moldoveanca merge periodic la spital și totodată ajută alți oameni să depășească șocul prin care trec atunci când află că au HIV.
Acum, câțiva ani, Elena s-a căsătorit cu un bărbat care are același statut ca și ea și la fel este fost narcoman. Deocamdată ei nu au copii, dar femeia spune că își doresc foarte mult acest lucru.
„M-am gândit să mă sinucid”
În zilele noastre, medicina permite, ca în familii unde unul dintre soți sau ambii sunt infectați cu HIV, să se nască copii perfect sănătoși. Angela Nagâț, șefa secției celor infectați cu acest virus, din cadrul Spitalului Dermatovenerologie și Boli Comunicabile, susține că tratamentul antiretroviral reduce riscul îmbolnăvirii bebelușului de la 50-60 la sută până la 1-2 la sută. „Acum tuturor femeilor însărcinate li se face testul HIV și dacă acesta este pozitiv se întreprind măsurile necesare ca micuțul să se nască sănătos”, spune specialista.
Angela Nagâț
O altă pacientă infectată cu acest virus, care așteaptă un copil, este Galina. Ea tot a aflat despre aceasta acum 10 ani. Până a ajunge să simtă aceste clipe fericite, femeia a trăit un adevărat coșmar. Când avea doar 26 de ani, tânăra a mers să doneze sânge pentru o prietenă care tocmai născuse, iar acolo a aflat că are HIV. „Atunci am avut isterie. Îmi părea că așa ceva nu poate să mi se întâmple anume mie. M-am inhibat și nu am vorbit cu nimeni despre ce s-a întâmplat. I-am spus mamei doar după trei ani. În această perioadă m-am gândit să mă sinucid, dar probabil prea mult iubeam viața pentru ca să fac acest pas”, povestește plângând femeia.
Acum patru ani, Galina s-a căsătorit cu un bărbat perfect sănătos. Chiar dacă știe că ea este infectată, acesta o iubește și o susține. „Știind că sunt bolnavă, nu vroiam să comunic cu bărbați. Când am văzut că el mă curtează și vrea ceva mai serios, i-am spus că am HIV. El nu s-a speriat și mi-a zis că vom trece peste greutăți împreună. Acum așteptăm un bebeluș și suntem foarte fericiți”, susține mândră femeia. Pentru ca să nu se infecteze și bărbatul, soții se protejează în timpul sexului, iar graviditatea a fost posibilă pe cale artificială.
Galina este sigură că virusul i l-a transmis primul său prieten, care muncea peste hotare și unde probabil a întreținut relații sexuale cu alte femei. Acesta a aflat de la ea că este bolnav, dar nu a dorit să meargă la spital și peste câțiva ani a decedat.
Și-a înșelat soția, după care a infectat-o
Tot pe cale sexuală s-a infectat și Grigore din raionul Nisporeni, pe care l-am întâlnit la același spital. Acum șase ani, bărbatul muncea în Rusia și recunoaște că a întreținut relații sexuale neprotejate cu alte femei, chiar dacă acasă îl aștepta soția. „Câteva minute de plăcere mi-au stricat viața”, zice moldoveanul, iar barba începe să-i tremure, semn că nu-și poate reține lacrimile. Acesta a aflat că este bolnav prin intermediul soției sale. Femeia era însărcinată, iar după ce medicii i-au făcut toate testele necesare, au depistat că are virusul HIV. „La început a fost foarte dureros. Soția nu m-a întrebat de unde m-am infectat, când… dar a înțeles totul”, spune dezamăgit bărbatul. Cu patru ani în urmă în familia lor s-a născut un băiat perfect sănătos.
Grigore zice că de fiecare dată când vine la spital vorbește cu cei care abia au aflat că sunt infectați și îi susține moral. „Înțeleg când omul a făcut o prostie și s-a infectat întâmplător, dar de cei care consumă droguri nici nu-mi este milă. Pe unii dintre ei medicii îi aduc de pe lumea cealaltă, iar ei ies din spital și continuă să-și bage ace în vene”, se arată nemulțumit moldoveanul.
Chiar dacă și-a acceptat statutul de persoană infectată cu HIV, Grigore preferă ca rudele și sătenii să nu știe acest lucru. Lui îi este teamă că aceștia ar putea să-și schimbe atitudinea față de familia sa. „Eu sunt infectat cu HIV și am acceptat asta, dar nu cred că ceilalți sunt pregătiți să mă accepte”, conchide bărbatul.
Registratura Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile din Chișinău
Până în prezent, cercetătorii n-au reușit să facă un vaccin care să trateze virusul HIV. Toate studiile au eșuat din cauza ratei mari de mutație a virusului. Medicii spun că prevenirea este cea mai eficientă metodă de oprire a răspândirii virusului HIV. Acesta presupune folosirea prezervativelor, seringilor și acelor de seringă sterile, a sângelui transfuzat sau prelucrat de la donatori de sânge anterior testați.
Virusul HIV se transmite prin sânge, spermă, lapte matern etc. La narcomani folosirea în comun a acelor de seringă poate fi, de asemenea, un mod de transmitere. Infectarea printr-un contact accidental cu HIV poate fi prevenit cu succes prin profilaxia de după expunere, care durează 28 de zile. Prima doză medicamentoasă trebuie administrată în primele 24 de ore, în cazul înțepăturilor sau 72 de ore, în cazul contactului sexual neprotejat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!