“Suntem datori să facem coaliţia”. Iurie Leancă anunţă detalii despre negocierile dintre partide
Declarația a fost făcută de premierul în exerciţiu, prim-vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă, în cadrul unei emisiuni de la postul Moldova 1.
Premierul în execițiu a mai spus că pentru a face o coaliție este nevoie ca fiecare punct să fie înțeles de părți. "Până nu te înțelegi pe toate principiile, până atunci nu poți face acest pas", a spus premierul, care a subliniat că este împotriva unor "scurgeri de informaţii" pe parcursul negocierilor.
La întrebarea privind o coaliție cu PCRM, Iurie Leancă a răspuns că "în politică trebuie să admiți soluții și de acest gen", fiindcă Partidul Comuniştilor susţine ideea integrării europene.
Totodată, Iurie Leancă a declarat că oficialii europeni urmăresc cu atenţie ce se întâmplă la Chişinău. Potrivit premierului în exerciţiu, aceştia sunt nedumeriţi că partidele proeuropene nu au reuşit încă formarea unei alianţe de guvernare.
”Mulţi sunt nedumeriţi pe motiv că, iată, s-au scurs exact 3 săptămâni, 18-19 zile din ziua alegerilor după cum ştiu ei cu toţii că trei partide s-au arătat gata să constituie o alianţă majoritară, mă întrebau pe mine, în mod special, care este motivul faptului că deşi, în linii mari obiectivele corespund, nu există discrepanţă, de ce nu se reuşeşte să se întocmească mai repede această noua alianţă”, a spus premierul în execițiu, Iurie Leancă.
Între timp, negociatorii celor trei partide continuă discuţiile despre formarea coaliţiei, fără a oferi prea multe detalii. Vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, susţine că în cadrul negocierilor sunt utilizate metode şi tehnici occidentale.
”Există termenul constituțional, care prevede până la 30 decembrie trebuie să aibă loc prima ședință a Parlamentului. Nu e în mod obligatoriu ca la acea ședință să de declare și formarea coaliției, dar sperăm foarte mult că se va declara. Se dezbate proiectul subiectul regulilor de răspundere pe unele domenii de activitate. Se vorbește despre o coaliție pentru viitorii 4 ani de zile. Mai bine să fie calitativ decât din punct de vedere doar cantitativ”, Andrian Candu.
La rândul lor, liberalii spun că noua coaliţie de guvernare proeuropeană ar trebui formată conform modelului german. Aceştia speră că noua alianţă va fi creată până la sfârşitul anului.
Iar liberal-democraţii s-au pronunţat, printr-un comunicat de presă, pentru impulsionarea procesului de negocieri, care să aibă drept rezultat votarea în cel mai apropiat timp a unui guvern proeuropean cu puteri depline.
PLDM, PDM şi PL au demarat negocierile privind crearea coaliţiei de guvernare proeuropeană imediat după alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Cele trei formaţiuni au obţinut în total 55 de mandate de deputat.
Sursa: publika.md