Timpul Liber

Superstiții, magie sau credințe false

Vineri, data de 13, este o zi cu ghinion. Nu vărsa sarea, pentru că te vei certa. Dacă spargi oglinda, vei avea șapte ani de ghinion. De asemenea, dacă îmbraci haina pe dos – nu-ți merge. Dacă sughiți, înseamnă că cineva vorbește despre tine. Dacă strănuți atunci când afirmi ceva, înseamnă că spui adevărul. Dacă-ți țiuie urechea, vei auzi o veste. Dacă te mănâncă nasul, vei bea alcool sau îți va fi ciudă… Astea și încă multe alte superstiții sunt afirmate în fiecare zi de oamenii din jurul nostru. În timp ce slujitorii bisericii ne îndeamnă să nu le credem, clarvăzătorii spun că unele sunt adevărate. Așa sau altfel, potrivit psihologilor, superstițiile nu sunt altceva decât un motiv în plus să dăm vina pe anumite circumstanțe atunci când nu reușim să obținem rezultatul pe care ni-l dorim.

Fiecărui om îi sunt caracteristice anumite superstiții

Clarvăzătorul Moisei Lepădatu consideră că trebuie să credem în superstiții. „Unele dintre ele sunt adevărate. De fapt, fiecare om are superstițiile sale. De exemplu, eu nu am ghinion când întâlnesc numărul 13, ci 11. Eu știu sigur că pe data de 11 ar fi bine să stau acasă și să nu planific activități pentru că voi avea ghinion. Alte persoane au alte semne caracteristice lor”, ne-a spus clarvăzătorul, afirmând că nu crede în pisica neagră.

Superstițiile sunt legate de religie, adică fiecare popor le are pe ale lui. „Acestea ne ajută să ne apărăm, ne previn și ne dau speranțe. Clar că nu toți vor primi bani, dacă vor avea mâncărimi la mâna stângă, dar vă pot da exemple care știu sigur că sunt adevărate. Dacă cineva îți trece pe dinainte cu un vas deșert, atunci vei avea parte de o surpriză neplăcută în locul în care mergi. Și invers, dacă vasul va fi plin, atunci vei avea noroc”, consideră Moisei Lepădatu. „Dacă cineva intră în casa ta nespălat, atunci n-o să-ți meargă bine timp de o zi. Au importanță și obiectele pe care ți le aduce, în cazul în care vine cu o creangă uscată, atunci nu-ți va merge o săptămână. Zilele de naștere nu trebuie sărbătorite înainte de data respectivă, iar brazii nu trebuie sădiți în ogradă, excepție făcând doar cazul în care sădești cinci-șapte brazi și mai mulți”, ne-a mai spus clarvăzătorul.

Năluciri ale minții

Protoiereul Ioan Ciuntu, parohul Catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla”, spune că superstițiile sunt niște invenții. „Trebuie să ne punem crezul și nădejdea în tot ceea ce este sănătos, natural și ceea ce ar lucra benefic pentru noi. Superstițiile sunt niște năluciri ale minții. Amintindu-ne de filele din istorie, observăm că acestea n-au adus nimic bun, iar din cauza lor poate fi pierdut un război și poate fi distrusă o familie sau luate hotărâri inadecvate și nesănătoase, care vor da toate lucrurile peste cap”, a afirmat protoiereul Ioan Ciuntu. Potrivit parohului, superstițiile nu sunt niște adevăruri. Ele șifonează starea psihică a persoanei, deoarece omul se află într-o permanentă încordare și în așteptarea unor situații nefaste. „Biserica nu ne recomandă să credem în superstiții. Ce se poate întâmpla cu viața unui om, dacă o pisică îi iese în cale? Iar cifra 13 nu mi-a adus mie nicio neplăcere. La fel ca și pisicile care au trecut în stânga și în dreapta pe lângă mine. Aceste lucruri nu sunt demonstrate. Omul și-a băgat în cap și trăiește cu asta și dacă se întâmplă ceva rău în viața lui, atunci el face legătură între acest rezultat și superstiții. Dacă totuși rezolvă situația, nici nu-și amintește de pisică”, ne-a mai spus preotul. Dumnezeu ne-a dat minte și înțelepciune să constatăm, să judecăm și să analizăm. Biserica s-a luptat cu oamenii care cred în superstiții, pentru că acestea nu fac parte din obiceiurile poporului și sunt niște invenții, este de părere Ioan Ciuntu.

Un colac de salvare?

Psihologul Tatiana Turchina susține că pentru unii oameni superstițiile reprezintă un colac de salvare: în locul unor explicații logice, științifice, veridice ale lucrurilor, este mult mai ușor să dai vina pe un semn. „Cercetările au constatat că cei care cred în semne sunt persoane sensibile și extrovertite. Ei atribuie succesul și eșecul cauzelor externe, și nu celor interne. Au o anumită viziune filozofică asupra vieții, credințe în legătură cu viața, trecutul, prezentul și viitorul”, a spus psihologul. Sunt superstițioși și cei care au puțină încredere în propriile forțe și convingeri. „Oamenii apelează la talismane pentru a prinde curaj. Unii sunt fideli superstițiilor banale, de exemplu pisici negre, și își montează o situație neplăcută. Și o pot avea fiindcă, potrivit unor filozofi, gândurile se materializează”, a conchis Tatiana Turchina.

Poartă ghinion să treci pe sub o scară. Această convingere vine din credința creștină: o scară sprijinită formează un triunghi cu peretele și pământul, care simbolizează „Sfânta Treime”. Pătrunderea în acest triunghi este considerată o violare a Trinității, atrăgând după sine un ghinion.

Vineri, 13. Se crede că această dată aduce ghinion, întrucât într-o zi de vineri Adam și Eva ar fi fost alungați din Rai, tot în această zi a început Potopul, Iisus Hristos a fost crucificat, iar Dumnezeu a amestecat limbile în Turnul Babel. Unii istorici mai pomenesc originea acestei superstiții, abordând evenimentele „Vinerii Negre” – vineri, 13 octombrie 1307, când sute de cavaleri templieri au fost arestați, torturați și omorâți.

Nu vărsa sarea! Se crede ca Iuda ar fi vărsat sare la Cina cea de Taină. Sarea era o marfă prețioasă în Evul Mediu, care se folosea și în scopuri medicale. În cazul când era împrăștiată, aceasta trebuia imediat aruncată peste umăr, pentru orbirea spiritelor rele.

Dacă spargi o oglindă, vei avea ghinion timp de șapte ani. Când au început a fi produse, oglinzile erau atât de scumpe, încât cel care spărgea una, trebuia să slujească timp de șapte ani, ca servitor, proprietarului oglinzii.

Dacă bați în lemn, alungi răul. Grecii credeau, încă din Antichitate, că arborii sunt însuflețiți. Astfel, dacă ciocăneau în tulpina unuia, spiritele bune care locuiau înăuntru veneau în ajutorul celui aflat la ananghie. Există însă și ideea că, bătând în lemn, răul este preluat de acesta, copacul fiind mai trainic decât omul.

Potcoavele sunt semne ale norocului
. Tot grecii au fost cei care au realizat că potcovirea cailor cu fier îmbunătățea performanțele acestora. Deci, potcoava a devenit un simbol al norocului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *