Supravegherea specială la cele trei bănci va continua
Guvernatorul a menţionat că au fost prezentate studiile diagnostice privind situaţia la cele trei bănci, aflate sub supravegherea specială a BNM. „Situaţia, dacă e să mă refer la studii, este diferită. Sunt şi probleme comune, precum ar fi calitatea acţionariatului, a portofoliilor de credite şi a guvernanţei corporative”, a notat guvernatorul.
Sergiu Cioclea a declarat că în prezent, în baza studiilor diagnostice se elaborează planuri pentru fiecare bancă, iar în problemele comune, care au fost evidenţiate va fi elaborat un plan de reformă. „Asupra acestor documente se lucrează intens, împreună cu FMI şi Banca Mondială. În momentul când vor fi finalizate atât planurile individuale pentru fiecare bancă, precum şi Strategia de reformă vom anunţa, acum pot spune că supravegherea specială va continua cât va fi necesar, a mai spus Cioclea.
La solicitarea jurnaliştilor, guvernatorul a precizat că nu este vorba despre un eventual pericol de falimentare, ci este vorba despre o de supraveghere. „BNM îşi îndeplineşte rolul său de supraveghere a situaţiei în sectorul bancar. În ultimii ani acest rol nu a fost îndeplinit în măsura cuvenită şi vedem cu toţii cum au evoluat lucrurile”, a mai spus Sergiu Cioclea.
Cu referinţă la Banca de Economie, Unibank şi Banca Socială, care se află în proces de lichidare, guvernatorul BNM a spus că activele acestora se vând şi acest proces nu decurge atât de uşor, pentru că sunt probleme cu identificarea cumpărătorilor. Potrivit lui, BNM nu ar vrea să întindă procedura de lichidare pentru mulţi ani. Acesta a mai spus că mai rămâne de recuperat aproximativ jumătate de miliard de lei.
Banca Naţională a instituit supraveghere specială la cele trei bănci în luna iunie 2015. Iniţial supravegherea a fost stabilită pentru o perioadă de 3 luni, iar ulterior a fost prelungită.
IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!