Opinii și Editoriale

Susținerea declarațiilor unioniste ale comunelor din Basarabia – o datorie a fiecărui unionist

Dincolo de faptul că aceste evenimente păstrează aprins focul privind reunirea, ele demonstrează că există localități în R. Moldova în care elitele locale își asumă deschis identitatea românească și dezideratul revenirii la România.

Dacă reunirea ajunge o temă majoră în localitățile R. Moldova, nu doar la Chișinău, cresc considerabil șansele realizării acesteia. Zona rurală este considerată de socialiști un fief al lor, după tradiția politică a ultimelor decenii, în care lumea, în special cei în vârstă, votează din nostalgie cu diferite feluri de comuniști. De aceea Igor Dodon a reacționat foarte violent față de proclamațiile semnate în cele șapte comune, cerând ca reprezentanții autorităților locale să fie trași la răspundere. Înţelegând că socialiștii ar pierde din electorat, dacă o parte importantă a populației din mediul rural ar fi inspirată de către elitele locale, nepreședintele a intrat în panică.

Oricum, efectul va fi exact invers celui pe care mizează Dodon: ideea Unirii va căpăta noi adepți, iar indiferenții se vor întreba dacă reunirea chiar este o sperietoare, după cum o prezintă Dodon. Şi răspunsurile pe care le vor găsi îi vor face să devină şi ei susţinători ai acestei idei.

Dacă declarațiile simbolice de unire cu România ale comunelor din Basarabia fac parte din programul celebrării în acest an a Centenarului României Mari, acestea trebuie urmate și de o consolidare a adeziunii politice a cetățenilor în aceste localități. La sfârșitul anului 2018, vor avea loc alegerile parlamentare, la care vor lua parte şi partidele unioniste. În cazul în care acestea vor întreprinde acțiuni de consolidare a electoratului, comunele care au semnat declarațiile de unire cu România ar trebui să fie primele vizate. Mă refer, mai întâi de toate, la Partidul Unității Naționale, al cărui președinte de onoare, Traian Băsescu, este foarte activ în ultima perioadă, luând parte la mai multe întâlniri cu alegătorii. Acestea trebuie să continue și să se desfăşoare inclusiv în comunele care au votat declarațiile de unire cu România.

În cazul în care numărul localităților, care adoptă declarațiile de unire cu România va crește, localitățile respective pot fi folosite de către liderii politici unioniști ca bază pentru extinderea în teritoriu a organizațiilor și mesajului unionist, astfel având loc o conștientizare în masă a necesității realizării Unirii. Aceasta ar putea aduce, în 2018, în Parlamentul R. Moldova, deputați cu un program politic unionist, ceea ce ar reprezenta o premieră în perioada contemporană.

Încurajarea altor comune de la noi să voteze Unirea ar putea fi un obiectiv și pentru ONG-urile unioniste, într-un efort comun de a promova cât mai eficient dezideratul reunirii. Astfel, o găselniță frecvent utilizată de oponenții cauzei unioniste, precum că poporul nu dorește Unirea cu România, ar putea fi demontată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *