Actualitate

Svetlana Alexievitch avertizează Europa contra unei apropieri de Lukașenko

"La fiecare patru ani, noi lideri europeni vin la putere și cred că pot rezolva problema Lukașenko, fără să știe că el este un om nedemn de încredere", a declarat scriitoarea belarusă într-o conferință de presă la Berlin, în ajunul alegerilor prezidențiale de duminică din țara sa care, în opinia ei, sunt decise dinainte.

"Este un +om sovietic+ și nu se va schimba", a spus ea, referindu-se la conceptul "homo sovieticus" întâlnit în opera sa cu privire la dificultatea țărilor din fostul bloc sovietic de a se elibera de o concepție autoritară a politicii și societății.

Uniunea Europeană se pregătește să suspende sancțiunile împotriva președintelui din Belarus, sigur că va fi reales pentru al cincilea mandat, duminică, într-un "gest" de răspuns la eliberarea în această vară a ultimilor deținuți politici de către regimul său.

Decizia va fi luată până la sfârșitul lunii. Lukașenko este vizat de aceste sancțiuni din ianuarie 2011, în semn de protest față de represiunea violentă care a avut loc după realegerea sa în 2010.

Înainte de a începe procedura, europenii așteaptă totuși să vadă cum se derulează scrutinul în care Lukașenko, în vârstă de 61 de ani, rivalizează cu trei candidați practic necunoscuți.

Laureata din acest an a premiului Nobel pentru Literatură a estimat că aceste alegeri sunt decise dinainte: "Nimeni nu se îndoiește că Lukașenko va câștiga (…) toți avem suspiciunea că pentru Lukașenko nu este important să știe ce vom vota noi (cetățenii din Belarus), importanți sunt cei care vor număra voturile și, prin urmare, nu va fi nicio surpriză".

Deși au fost eliberați disidenți, Belarusul rămâne o "dictatură soft", a apreciat scriitoarea. "Dictatura stalinistă nu este singurul model de dictatură, există multe alte variante", a adăugat ea.

În opinia sa, președintele Lukașenko joacă un joc tactic cu europenii, spre care "se întoarce imediat ce relațiile cu Moscova se deteriorează", așa cum este cazul acum. "Acesta este un joc bine pus la punct", a spus ea.

Lukașenko a încercat să profite de pe urma tensiunilor dintre Rusia și UE pe tema conflictului din Ucraina pentru a se poziționa ca mediator, găzduind la Minsk numeroase convorbiri de pace între Kiev și separatiștii proruși. Belarusul refuză instalarea unei baze aeriene ruse pe teritoriul său, spre disperarea Moscovei.

Svetlana Alexievitch s-a arătat puțin optimistă cu privire la șansele democrației în țara sa sau în Rusia, unde rădăcinile autoritare sunt adânc înrădăcinate, potrivit ei.

"Situația din Rusia și Belarus va dura mult timp, suntem într-o etapă intermediară, după socialismul (sovietic). Am avut speranța naivă că democrația va veni, dar pentru a avea libertate e nevoie de oameni liberi", ea a spus.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *