Sănătate

Tăieturi și julituri: Primul ajutor

1. Opreşte sângerarea. De obicei, la zgârieturile sau tăieturile uşoare, sangererarea se opreşte de la sine. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, presează rana cu un bandaj sau prosop curat, timp de 20-30 de minute. În acest timp, nu îndepărta bandajul pentru a observă dacă sângerarea s-a oprit, acest gest ar putea să afecteze procesul de vindecare şi să repornească sângerarea. Dacă sângerarea nu se opreşte, mergi imediat la spital.

2. Curată rana. Clăteşte bine zona afectată cu apă curată. Evita să foloseşti săpunul pentru că acesta poate irită rana. Dacă mai rămân reziduuri, foloseşte o pensetă dezinfectată cu alcool pentru a le îndepărta. În cazul în care nu pot fi îndepărtate, mergi la medic. Curăţarea rănii reduce riscul apariţiei infecţiilor sau tetanosului. Pentru curăţarea zonei din jurul rănii, foloseşte săpun şi prosop.

3. Foloseşte o crema antibiotică. După ce ai curăţat rana, aplică un strat subţire de crema antibiotică sau unguent precum Neosporin sau Polysporin. Aceste produse nu grăbesc procesul de vindecare dar reduc riscul apariţiei infecţiilor. Anumite ingrediente conţinute de unguente pot provoca erupţii uşoare la unele persoane. Dacă acest lucru se întâmplă, încetează folosirea acestora.

4. Acoperă rana. Bandajele ajută rana să se păstreze curată şi ţine bacteriile la distanţă. După ce rana este îndeajuns de vindecată încât să nu se infecteze, expunerea la aer este indicată pentru a grăbi vindecarea acesteia.

5. Schimbă bandajele. Înlocuieşte bandajele cel puţin o dată pe zi sau de fiecare dată când acestea se udă sau se murdăresc.

6. Atenţie la orice semn de infecţie. Mergi imediat la doctor dacă rana nu se vindecă sau observi o scurgere, durere, inflamare, roşeaţa sau căldură în zona afectată.

7. Vaccin antitetanos. Medicii recomandă efectuarea unui vaccin antitetanos o dată la 10 ani. Dacă rana este adâncă sau murdară şi dacă ultimul vaccin antitetanos a fost făcut în urmă cu 5 ani, doctorul îţi va recomandă un vaccin antitetanos. Indicat este să-l faci la mai puţin de 48 de ore după rănire.

Remedii naturiste
Primul pas şi cel mai important pas constă în spălarea rănii cu apă şi săpun pentru a preveni infecţia. Astfel, procesul de vindecare este accelerat iar riscul că rana să se infecteze poate fi redus prin utilizarea remediilor naturale.

Plantele pentru tratarea tăieturilor şi zgaraieturilor sunt acelea care lupta împotriva infecţiilor microbiene, scăderii inflamaţiei şi ajută la calmarea durerilor şi la vindecarea rănii.

Usturoiul zdrobit aplicat pe rana infectată grăbeşte procesul de vindecare, deoarece în această se găseşte acilinul, o substanţă care s-a dovedit a fii la fel de eficientă precum soluţia de peniciliana.

De asemenea, levănţică, muşcată şi rozmarinul sunt plante antiseptice. Acestea pot fi folosite sub formă de tinctura diluată cu puţină apă sau uleiuri esenţiale diluate.

Infuzia cu gălbenele adesea are o acţiune eficientă. Infuzia cu mustel este indicată pentru reducerea umflăturilor şi prevenirea infecţiei. O cataplasmă de nalba mare ajută la vindecarea tăieturilor superficiale.

Plante precum echinaceea sau pelinul pot fii aplicate pe tăietură sau julitură, deoarece ajută la prevenirea infecţiei.

Frunzele de ienupăr şi afine au fost folosite timp de mai multe generaţii pentru tratarea infecţiilor şi rănilor în timp ce coadă şoricelului este tradiţional folosită pentru curăţarea rănii, dar este şi un bun coagulant.

Dacă tăieturile sunt foarte adânci, au afectat o suprafaţă mare sau dacă prezintă riscul de tetanus cere ajutorul cadrelor medicale. Nu trata rănile mari, deschise cu ajutorul plantelor.

De reţinut: din clipă în care te-ai rănit ai la dispoziţie 30 minute să te speli şi să te dezinfectezi după care câmpul microbian se instalează.

Ingrijire medicala
Micile taieturi sau julituri nu necesita o vizita la Urgente, insa o ingrijire corecta a acestora este importanta pentru a evita infectiile sau alte complicatii.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta la ingrijirea micilor rani:

1. Opreste sangerarea. De obicei, la zgarieturile sau taieturile usoare, sangererarea se opreste de la sine. In cazul in care nu se intampla acest lucru, preseaza rana cu un bandaj sau prosop curat, timp de 20-30 de minute. In acest timp, nu indeparta bandajul pentru a observa daca sangerarea s-a oprit, acest gest ar putea sa afecteze procesul de vindecare si sa reporneasca sangerarea. Daca sangerarea nu se opreste, mergi imediat la spital.

2. Curata rana. Clateste bine zona afectata cu apa curata. Evita sa folosesti sapunul pentru ca acesta poate irita rana. Daca mai raman reziduuri, foloseste o penseta dezinfectata cu alcool pentru a le indeparta. In cazul in care nu pot fi indepartate, mergi la medic. Curatarea ranii reduce riscul aparitiei infectiilor sau tetanosului. Pentru curatarea zonei din jurul ranii, foloseste sapun si prosop.

3. Foloseste o crema antibiotica. Dupa ce ai curatat rana, aplica un strat subtire de crema antibiotica sau unguent precum Neosporin sau Polysporin. Aceste produse nu grabesc procesul de vindecare dar reduc riscul aparitiei infectiilor. Anumite ingrediente continute de unguente pot provoca eruptii usoare la unele persoane. Daca acest lucru se intampla, inceteaza folosirea acestora.

4. Acopera rana. Bandajele ajuta rana sa se pastreze curata si tine bacteriile la distanta. Dupa ce rana este indeajuns de vindecata incat sa nu se infecteze, expunerea la aer este indicata pentru a grabi vindecarea acesteia.

5. Schimba bandajele. Inlocuieste bandajele cel putin o data pe zi sau de fiecare data cand acestea se uda sau se murdaresc.

6. Atentie la orice semn de infectie. Mergi imediat la doctor daca rana nu se vindeca sau observi o scurgere, durere, inflamare, roseata sau caldura in zona afectata.

7. Vaccin antitetanos. Medicii recomanda efectuarea unui vaccin antitetanos o data la 10 ani. Daca rana este adanca sau murdara si daca ultimul vaccin antitetanos a fost facut in urma cu 5 ani, doctorul iti va recomanda un vaccin antitetanos. Indicat este sa-l faci la mai putin de 48 de ore dupa ranire.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *