Actualitate

Tănase condamnă decizia Curții Constituționale a Rusiei privind anexarea Crimeei. Ce spune președintele CCM

Președinții curților constituționale ale Ucrainei, Georgiei, Lituaniei, Moldovei, Poloniei, Ciprului, Azerbaidjanului și a altor state europene, au semnat o Declarație Comună privind respectarea integrității teritoriale și a dreptului internațional în administrarea justiției constituționale.

Acest document, care începând cu ziua de 10 septembrie 2015 este deschis pentru semnătură membrilor Conferinței Curților Constituționale Europene, îndeamnă curțile constituționale să nu rămână indiferente, într-o perioadă când imperativele statului de drept, ce impun respectarea principiilor generale ale dreptului, principiilor fundamentale ale dreptului internațional și a valorilor unei ordini constituționale democratice, sunt flagrant încălcate. La reuniunea Cercului Președinților CCCE, Alexandru Tănase a menționat că acest precedent, privind utilizarea justiţiei constituţionale ca instrument în vederea anexării teritoriului altui stat, este unul extrem de periculos, ţinând cont inclusiv de revendicările similare în teritoriile aflate sub ocupaţie militară rusă din stânga Nistrului, şi compromit respectarea valorilor fundamentale declarate ale CCCE – statul de drept, democrația, respectarea drepturilor omului și independența sistemului judiciar.

Președintele Curții Constituționale a Moldovei a atras atenția asupra faptului că adoptarea deciziei de către Curtea Constituțională a Federației Ruse reprezintă un eveniment fără precedent ce ne demonstrează că această curte constituțională a devenit un instrument de comitere a unei încălcări grave a dreptului internaţional. „Astfel de decizii, care în mod clar nu sunt în conformitate cu principiul fundamental al statului de drept, arată că nimeni nu poate astăzi garanta că asemenea anexări de teritorii ale altor state nu vor mai avea loc”, a spus Alexandru Tănase.

Declarația a avut loc în contextul participării CCM la reuniunea Cercului Președinților din cadrul Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE), ce a avut loc la Batumi (Georgia) în perioada 9-11 septembrie curent.

Amintim că, la 17 martie, președintele Vladimir Putin emitea un decret de recunoaștere a Republicii Crimeea ca stat suveran și independent. Tratatul de anexare/integrare a Crimeii a fost semnat la 18 martie. Pe 18 martie 2014, președintele Rusiei Vladimir Putin a inițiat procedura de alipire a Crimeei, înștiințând guvernul, Duma de Stat și Consiliul Federației despre propunerea Consiliului de Stat al Crimeei și a Adunării legislative a Sevastopolului cu privire la primirea lor în Federația Rusă și formarea de noi subiecte federale. Pe 21 martie, Putin semnează legile care admit formal Republica Crimeea și orașul Sevastopol în componența Federației Ruse. Din 25 aprilie 2014 între Crimeea și Ucraina a fost instituită „legal” unilateral frontiera de stat a Rusiei.

Procesul a stârnit multe controverse și este considerat de către UE, G7, OSCE, NATO și ONU drept o anexare ilegală, care a început ca urmare a intervenției Rusiei în Republica Autonomă Crimeea și în orașul Sevastopol, diviziuni administrative ale Ucrainei, și după ce autoritățile locale nerecunoscute și-au declarat independența față de Ucraina și au organizat un referendum, sub ocupație militară rusă, referendum nerecunoscut și considerat ilegal de guvernul de la Kiev și de comunitatea internațională.

Rezultatele oficiale arată că 95% din participanții la scrutin au votat în favoarea alipirei Crimeei la Rusia. Totuși, rezultatele referendumului sunt sub semnul întrebării, cifrele fiind considerate „umflate”, iar legitimitatea sa nu a fost recunoscută de Ucraina și comunitatea internațională.

realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *