Țânțarul care transmite Zika a fost redescoperit în Chile
Până în prezent, Chile și Canada au fost singurele țări de pe continentul american în care a persistat această specie de țânțar. Dar ministrul sănătății din Chile, Carmen Castillo, a declarat că oamenii de știință au identificat un specimen din acest țânțar la 2000 de kilometri nord de capitala Santiago.
"Acesta este un Aedes aegypti, ceea ce înseamnă că trebuie să fim mai atenți", a spus oficialul chilian.
Eradicat la începutul anilor 1960, acest țânțar nu a mai reapărut de atunci în această țară apărată de frontierele sale naturale: deșertul Atacama la nord și Anzii Cordilleri la est.
Autoritățile au anunțat implementarea unui sistem de alertă în partea de nord a țării pentru a încerca să identifice prezența și a altor specimene din acest țânțar.
În prezent America de Sud cu precădere se confruntă cu o epidemie de Zika, în special Brazilia unde mai mult de 1,5 milioane de cazuri au fost raportate de la începutul epidemiei survenite anul trecut. Într-un studiu publicat săptămâna trecută în SUA, cercetătorii americani au stabilit pentru prima dată cu certitudine că Zika poate provoca microcefalie fetală — o insuficientă dezvoltare a craniului cu consecințe asupra evoluției cognitive a copiilor, confirmând ceea ce se suspecta de luni de zile.
În Chile a fost confirmat în martie un prim caz de transmitere a maladiei Zika pe cale sexuală. Până acum 12 persoane au fost infectate în afara țării.
În cele mai multe cazuri, infecția cu virusul Zika se manifestă prin simptome ușoare care pot trece neobservate, amintește AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!