Interviu

Tanya Daniel Lujanskaya: „Cred că țara va ieși din impas atunci când la cârmuire vor fi nu 50, dar peste 50 la sută femei”

Aceasta, chiar dacă a fost pasionată de jurisprudență, a urmat alte facultăți de profil umanist. A ținut cont de voința tatălui său și a absolvit Facultatea de Litere din Bălți. Acum, Tanya se numără printre persoanele care au elaborat cele 12 acte normative ce țin de eficiența energetică și energie regenerabilă.

– De ce ai ales să activezi în domeniul energetic și ce te-a făcut să rămâi în acest domeniu tocmai 18 ani?

– Activitatea mea actuală o datorez unei provocări. Un coleg de atunci mi-a spus că există un domeniu în care o femeie nu are loc, pentru că e lumea bărbaților. Am zis că eu voi reuși și am promis că voi deveni vizibilă în cel puțin 12 luni, pentru ca, ulterior, s-o fac doar în jumătate de an. Aceasta se întâmpla acum 18 ani în urmă, atunci am trecut în sectorul energetic și am rămas, pentru că mi-a plăcut foarte mult. E adevărat că este un sector unde se regăsesc mai mulți bărbați, fie că e vorba de producere, transport, distribuție și tehnologii, însă e greșit să credem că doar bărbații se pot descurca în acest domeniu.

– Cum au reacționat bărbații când au văzut o tânără care dorea să invadeze lumea lor?

– Pentru că eram mult mai tânără decât ei, aceștia se întrebau ce face „și fata asta printre noi, a cui este?”. Aceasta a fost prima lor întrebare. Iar dacă, la primele ședințe, chiar nu mă luau în serios pentru că mă analizau pe mine, ulterior am reușit să muncim cot la cot. Iar eu fiind foarte ambițioasă, de fiecare dată le spuneam că ochii mei se află ceva mai sus, cu 20 de cm de la punctul la care privesc ei.

– Cum s-a mai schimbat punctul de vedere a bărbaților în acest timp?

– Lucrurile au luat o întorsătură mult mai bună, fiindcă au apărut mai multe femei în domeniu. Iar sectorul energetic nu mai este doar al lor, fiindcă femeile și-au găsit loc în administrare și managementul sectorului. Acum avem femei care și-au deschis companii, cele care aduc tehnologii în țară, fie LED-uri sau fie panouri solare. Acum sectorul energetic nu aparține numai bărbaților.

– În activitatea dvs. interacționați cu mai mulți reprezentanți ai autorităților publice locale. Cum se descurcă femeile în aceste funcții?

– Din experiența prin care am trecut, pot spune că acolo unde sunt femeile în funcție de primar, lucrurile merg mult mai bine. Fiindcă ele nu sunt cele care se avântă în bătăi, concurență și măsurare de ego. Femeile sunt acele care fac ordine pe teritoriul care e în responsabilitatea lor. Chiar și ca parteneri sunt mult mai simple femeile. Eu cred că va mai dura câteva generații ca bărbații noștri să ia în serios femeile, în domeniul energetic inclusiv. Lumea este ciudată că este împărțită pe femei și bărbați, poate este un lucru firesc când e vorba de familie, dar când în business eu văd foarte simplu o femeie făcând un lucru de bărbat.

– Ai putea cumva să compari femeile de afaceri din Occident cu cele din țară, dacă vorbim de domeniul business?

– În Occident hotarul de „gender” (n. red:gen) este șters. În comunicarea cu ele, numai după costumație îți dai seama dacă e bărbat sau femeie, fiindcă după mentalitate e greu să le deosebești. Între timp, femeile noastre au ceva foarte feminin, un joc al licuriciului în ochi, o abordare feminină, ori noi ne așteptăm să ni se deschidă ușa. Încearcă să deschizi unei femei de peste hotare ușa, consecințele vor urma. În Occident, din cauza emancipării femeilor, hotarul acesta dispare undeva între business și politică. Se mai observă, în artă sau showbiz, dar e un lucru firesc. Femeile de peste hotare sunt mult mai deschise, își apără foarte bine drepturile. Egalitatea de gen este mult mai simțită anume peste hotare și asta mi-a și plăcut. Femeile din țară sunt mult mai active decât bărbații, iar cele care ajung în business sunt agresive, în sensul pozitiv, chiar dacă au parte de unele bariere. Eu chiar cred că țara va ieși din impas atunci când la cârmuire vor fi nu 50, dar peste 50 la sută femei.

– Ai participat la un curs dedicat tinerelor din țară, în scopul de a dezvolta și sprijini abilitățile de conducere ale acestora. Ce sfaturi le-ai propus tinerelor?

– Am avut parte de întruniri cu tinerele din Chișinău și din regiunea găgăuză. În concluzie pot spune că le-am găsit pe tinere foarte diferite de la o regiune la alta. Iar copiii care învață la Chișinău sunt mai deschiși și intră în contact foarte rapid. Pe când fetele din Găgăuzia sunt foarte modeste și timide să pună întrebări. În urma acestei experiențe, mi-am propus să țin un curs de public speaking (n.red: vorbire în public) pentru tinerele din sudul țării. Cel mai probabil acest lucru se va întâmpla din toamna anului 2016.
Iar în timpul interacționării noastre le-am îndrumat pe fete să îndrăznească să facă totul, fiindcă în viață reușește acel care îndrăznește, dar în limitele decenței. Tinerele trebuie să fie foarte orientate spre piețele occidentale. La moment, acestea le oferă foarte multe posibilități, neapărat să facă cel puțin un curs peste hotare, fiindcă ele trebuie să interacționeze cu alte culturi.

– Pe lângă poziția de președinte al Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile, vă implicați personal și în activități sociale chiar din domeniul energetic învățând oamenii să gestioneze corect banii. Puteți oferi și câteva sfaturi pentru cititorii noștri?

– Organizez diverse evenimente de sensibilizare pentru consumatorii de energie. Ofer informații privind posibilitățile de a influența factura la energie, dar și de a proteja mediul. De exemplu, putem realiza economii dacă utilizăm becurile econome. Un alt sfat este alegerea frigiderelor, climatizoarelor, mașinilor de spălat și alte produse cu impact energetic din categoria claselor energetice superioare, ca de exemplu cele din clasa A. Aceste măsuri ne pot ajuta să economisim până la 60 la sută de energie electrică. Veți observa diferența de cifre de pe factura la energia electrică chiar din prima lună. Or, un consum mai judicios de energie este benefic nu doar pentru buzunarul nostru, dar și pentru mediul înconjurător.

– Vă mulțumim.

Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *