Moldova

Țăranu, Nantoi, Cibotaru, Boțan, Ciurea comentează vizita Patriarhul Kirill

Cum credeţi, ce scop a urmărit vizita Patriarhului Kirill la Chişinău şi ce impresii lăsat ea pentru dumneavoastră? – această întrebare am adresat-o unor analişti politici de la noi.

Anatol Ţăranu

Există partea oficială a vizitei şi, în acest sens, Patriarhul a sosit în una dintre păstoriile sale. Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove se subordonează canonic Patriarhiei Moscovei şi a Întregii Rusii. Există însă şi partea politică, deoarece Patriarhul Kirill este promotorul doctrinei Sfânta Rusie şi, în acest sens, el intră indubitabil în politic şi promovează un concept politic – imperiul sovietic păstrat în forma sa administrativ-religioasă – şi nu este exclus că cineva ar încerca să folosească această formulă pentru revenirea, într-un format sau altul, la ceea ce se numeşte imperiul rus. Din păcate, indiferent de pornirile subiective ale Patriarhului, obiectiv, vizita lui în Republica Moldova comportă şi această conotaţie.

Oazu Nantoi

În primul rând, am remarcat schimbările de program ale vizitei. Iniţial, era programată şi vizitarea Tiraspolului şi acolo deja era declanşată pregătirea unui megashow cu participarea lui Igor Smirnov. Dacă Patriarhul ar fi vizitat Tiraspolul, vizita lui ar fi suportat critici din partea enoriaşilor de la bisericile aflate în dreapta Nistrului, iar Biserica Rusă şi-ar fi ştirbit din imaginea ei în această parte de ţară.
Dacă Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii cu adevărat a adus ploaia la noi, să-i mulţumim şi să sperăm că interferenţele dintre creştinism şi politic nu vor fi compromise niciodată.

Viorel Cibotaru

Eu consider că vizita Patriarhului Rusiei este un eveniment extrem de important pentru R. Moldova, cu impact şi cu caracter diferit. Sigur că sunt mai mulţi factori care au determinat vizita Patriarhului în R. Moldova anume în această perioadă: caracterul interbisericesc, inclusiv factorii geopolitici ce ţin de relaţiile bisericii ruse pe plan internaţional.

Important pentru Republica Moldova e că această vizită nu este întâmplătoare, fiind pregătită din timp. Ea este expresia unor fenomene care se întâmplă în R. Moldova. Important este, de asemenea, faptul că Patriarhul a venit la enoriaşii săi cu un mesaj religios. A venit, totodată, şi cu un mesaj politic. S-a referit la nişte momente ce ţin de istorie, contemporaneitate, de anumite valori.

Eu îl consider pe Patriarhul Kirill un vârf de lance al gândirii intelectualităţii ruse. E o personalitate carismatică şi foarte puternică. E unul dintre factorii determinanţi ai dezvoltării Rusiei în următorul deceniu. El s-a arătat şi în calitate de critic al evenimentelor ce se întâmplă în Rusia. În acelaşi timp, el va susţine cea de-a doua revenire a lui Putin în fruntea Rusiei. Pe scurt: cred că vizita a trecut foarte bine şi a fost favorabilă ambelor părţi.

Igor Boţan

Am fost atent la ceea ce a spus Patriarhul. El n-a venit în ospeţie, ci la enoriaşii săi. Eu înţeleg această vizită la Chişinău ca una axată în albia conceptului Lumea rusească, din care face parte şi R. Moldova, de rând cu Ucraina, Belarus şi Rusia. Conceptul are trei piloni: ortodoxia, limba şi cultura rusă, precum şi memoria istorică comună. Aceste lucruri sunt spuse clar, fără ocolişuri. Celelalte sunt speculaţii.
Vizita este una canonică, dar însăşi prezenţa Patriarhului induce speculaţii de ordin politic, speculaţii care sunt favorabile lumii ruseşti.

Bogdan Ţârdea

Este o vizită care parvine într-o situaţie de criză politică, economică, socială foarte acută, când nu avem un consens politic, când, la nivelul elitei politice, există un discurs de distrugere reciprocă, lipsit totalmente de elemente umaniste.
Vizita aduce sentimentul creştin, aduce un sentiment de toleranţă în lumea creştină şi consider că va stimula înţelegerea în societate.

Corneliu Ciurea

Vizita Patriarhului Rusei a avut un scop mai mult politic decât religios. Impresia mea este că Rusia îşi reactivează agenţii de influenţă, deoarece Biserica Ortodoxă a fost folosită întotdeauna ca un instrument geopolitic în zonă. Patriarhul a venit să verifice loialitatea supuşilor. Venirea n-a fost lipsită de respect faţă de gazde, deoarece el n-a mers la Tiraspol, ca să nu enerveze Chişinăul în cazul de faţă, Moscova aşteptând nişte decizii din partea lui.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *