Tarifele la energie electrică ar putea fi cu cel puţin 9% mai mici, studiu AŞM
Potrivit autorilor cercetării, una dintre măsurile de reducere a tarifului în condiţiile actuale ar putea fi revizuirea metodei de achiziţionare a energiei electrice.
Astfel, reducerea de 9% ar putea fi obţinută în cazul excluderii intermediarului Energokapital şi negocierii directe a contractului cu proprietarii centralei de la Cuciurgan.
Directorul institutului, Mihai Târşu, a declarat astăzi la o conferinţă de presă că este necesară şi revizuirea metodologiei de stabilire a tarifelor, cu participarea largă a reprezentanţilor societăţii civile, dar şi introducerea unui mecanism de transparenţă. La fel, se recomandă introducerea tarifelor sociale pentru categoriile de populaţie cu venituri reduse şi achitarea unei cote de consum a energiei electrice pentru categoriile de populaţie cu venituri modeste.
De asemenea, cercetătorii consideră ca efectuarea auditului pentru tariful stabilit de ANRE a fost un exerciţiu inutil, care nu putea şi nu a dus la verificarea corectitudinii calculelor aferente tarifului, dar a dus la cheltuieli de 25 mii euro, care inevitabil se vor regăsi în structura tarifului.
În opinia autorilor studiului, efectuarea auditului nu ar fi constatat devieri în tarif şi urmează să confirme calculele efectuate de companiile de furnizare şi distribuţie. Potrivit lor, auditul nici nu putea constata devieri în calculul tarifului, pentru că acestea sunt efectuate în conformitate cu metodologia de calcul aprobată de ANRE. Astfel, potrivit cercetătorilor, efectuarea auditului a fost un exerciţiu inutil, care a dus la cheltuieli de 25 mii euro şi care „inevitabil” se vor regăsi în structura tarifului.
Pe 9 noiembrie a fost reconfirmat tariful pentru energia electrică, majorat în iulie, apoi suspendat în septembrie. Astfel, consumatorii conectaţi la reţelele RED Union Fenosa achită 2 lei şi 16 bani pentru un kW/oră, cei de la RED Nord – 2 lei şi 23 de bani, iar RED Nord-Vest – 2 lei şi 33 de bani pentru un kW/oră.
Sursa: IPN