Timpul Liber

Tatuajul, între cultură și modernitate

De regulă, acestea indicau statutul persoanei, era un simbol al credinţei sau un mijloc de transmitere a mesajelor secrete. În zilele noastre, tatuajele relevă atât apartenența la o grupare criminală, dar este și un trend printre tineri. În ultimii ani, moldovenii intră tot mai des prin ateliere pentru a-și face tatuaje, dar se întâmplă ulterior să regrete. Care sunt cele mai populare tatuaje, ce oameni nu au voie să și le facă, în ce zone ale corpului nu se recomandă să fie aplicate, dar și ce simbolizează acestea în alte culturi, aflați în material.

Potrivit izvoarelor arheologice, tatuarea provine din Noua Zeelandă. Instrumentul de tatuat era o daltă din os, prevăzută ori cu o margine zimţată, ori cu o parte extrem de dreaptă. În perioada Greciei Antice, tatuajele erau asociate cu grupuri religioase, iar mai târziu – cu sclavii.

Populația Maori, care populează partea centrală a Noii Zeelande, este cunoscută pentru tatuajele pe care și le aplică pe față. Datele istorice arată că tatuajele tradiţionale Maori se numesc „TA MOKO” şi constau în desene spiralate şi foarte reliefate ce acoperă faţa.

În cultura Maori capul era considerat cea mai sacră parte a corpului şi, pentru că tatuarea cauza sângerare, era executată numai de către cei mai pricepuţi „meşteşugari”. Toate persoanele cu rang înalt din populaţia Maori erau tatuate, iar cine nu avea tatuaje era considerat fără statut social. Femeile nu erau chiar atât de mult tatuate ca bărbaţii.

Sunt oameni care nu pot avea tatuaje

Dinu este proprietarul unui atelier de tatuaje din capitală, dar și cel care îndeplinește toate capriciile clienților atunci când vin să-și facă un tatuaj. Bărbatul spune că practică această meserie de 14 ani, încă de pe când era la facultate. Atelierul l-a deschis acum patru ani și de atunci nu duce lipsă de clienți.

„Eu nu fac niciodată tatuaje minorilor, cu excepția celor care au depășit vârsta de 16 ani și au acordul părinților. La fel, nu fac tatuaje oamenilor care suferă de diabet zaharat, hepatită sau sunt hipersensibili pentru că este periculos. Totodată, nu se recomandă să le faci tatuaje gravidelor și femeilor care alăptează copiii. Sunt părți ale corpului unde nu trebuie făcute tatuaje: tălpile, palmele și părțile laterale ale degetelor, pentru că aici sunt mai multe terminații nervoase”, comunică specialistul Dinu.

Studiile arată că numărul moldovenilor care îşi fac tatuaje se dublează în fiecare an. Specialiştii spun că, dintre aceştia, femeile reprezintă aproximativ 70 la sută. Reprezentantele sexului frumos optează, cel mai frecvent, pentru machiajul permanent, iar bărbaţii pentru ornamente şi portrete. În mod normal, perioada de vindecare după procedură variază între 10 și 14 zile. Dermatologii avertizează însă că aceasta poate dăuna sănătăţii.

Și-a făcut tatuaj pentru că era la modă, iar acum vrea să scape de el

Alina este o tânără studentă care acum doi ani și-a făcut un tatuaj pentru că, după cum spune ea, așa era moda, asta chiar dacă prietenii îi spuneau că este o procedură dureroasă.

„Tatuajul nu este ceva deosebit pentru mine. Evident, după primul am fost tentată să-mi fac și altele. Atunci cum am ajuns acasă, îndată am început să caut desene pentru următoarele două tatuaje. Însă, din fericire, m-am oprit la timp”, mărturisește tânăra.

Aceasta spune că tatuajul te reprezintă într-o anumită măsură. La fel, ea recunoaște că de multe ori s-a gândit să-l înlăture. De aceea le recomandă tinerilor să se gândescă bine înainte de a-și face un tatuaj și să nu se lase influențați de anumite persoane sau de modă.

Semnificația secretă a tatuajelor deținuților din Rusia

În anul 1920 în închisorile din Rusia au apărut primele tatuaje, cu imagini religioase doar ca formă, nu și ca sens. De exemplu: O cruce pe piept înseamnă că purtătorul ei este un hoț. Fecioara Maria și pruncul Iisus înseamnă că deținutul a fost un hoț de când era mic.

Acum mulți ani, imaginile lui Stalin și Lenin erau tatuate peste zona inimii și a altor organe vitale pentru a-i impiedica pe gardieni să-i lovească pe prizonieri în acel loc. Asta pentru că gardienii nu ar fi lovit niciodată în imagini atat de sacre.

Alte simboluri politice includ și svastica, simbol ce nu implică apartenența la nazism a celui care îl poartă, ci doar un tatuaj general împotriva autorităților din Rusia și poate semnifica și o condamnare pe viață.

Prețurile pentru un tatuaj se stabilesc în funcţie de mărimea, complexitatea şi durata lucrărilor. Un tatuaj de dimensiunea unei cărţi de vizită va costa în medie între 500 și 700 de lei. La fel, prețul variază în funcţie de centimetrii pătraţi: tatuaj negru – 12 lei cm pătrat, tatuaj color -15 lei cm pătrat, iar tatuajul cover-up (acoperire tatuaj) costă 20 lei cm pătrat.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *