Teatru pentru prevenirea traficului de fiinţe umane

În cazul dat, nu li s-au oferit discursuri îndelungate şi lecţii plictisitoare despre ceea ce înseamnă să fii traficat, cum trebuie să te protejezi de traficanţi sau care sunt consecinţele neinformării. Dimpotrivă, printr-o piesă de teatru-forum, copiii au avut parte de o mimare a realităţii în cazul violenţei în familie sau a traficului de fiinţe umane.
Teatrul-forum propune publicului să preia iniţiativa şi să facă schimb de idei, să dea soluţii împreună cu actorii spectacolului, astfel încât piesa să prezinte cursul firesc al unui episod nefericit din viaţă. În cadrul spectacolului despre violenţă şi trafic, sunt reflectate cazuri de certuri în familiile vulnerabile, de emigrare ilegală a oamenilor, în special a femeilor, şi, ulterior, traficarea lor.
Când li s-a propus să urce în scenă şi să joace rolul pe care ar dori să-l schimbe în cadrul spectacolului, copiii au fost entuziasmaţi de această idee şi au reprezentat ceea ce-şi doresc în viaţă. „Cred că tata ar fi trebuit s-o întrebe pe fiica sa cum a fost la şcoală, să o salute, dar nu să ţipe la ea şi să o trimită să cumpere ţigări”, a spus cu fermitate Elena, una dintre micile spectatoare. Iar un băieţel, Coliţă, cum îi spuneau colegii, a remarcat: „Nu e bine ca numai mama să măture, să facă curăţenie, iar tata să privească televizorul şi, după asta, să strige la ea”. Zeci de copii ţineau mâinile ridicate, dorind să dea vreo sugestie sau să urce pe scenă, pentru a arăta cum ar trebui de procedat în viaţă. Toţi au fost unanimi la gândul că „fata nu trebuia să plece de acasă fără ştirea mamei sale”.
Spectacolul a avut priză la micii spectatori. Multe emoţii le-a oferit şi faptul că, printre protagonişti, era şi fosta vedetă de la „Fabrica de Staruri 1” – Nicon Caraman. „L-ai văzut pe Nicon? Joacă rolul tatălui care-şi bate fiica”, se şuşoteau între ele două fetiţe îmbrăcate în haine de sărbătoare.
Scena jucată de voluntarii de la CIDDC a trezit sentimente contradictorii la copii. Am auzit două fetiţe vorbind: „Mai vrei să te duci la mama, la Moscova?”, a întrebat prima. A doua: „De-acuma, mă tem… Mai bine stau singură şi aştept să vină ea acasă”.
Directorul adjunct al şcolii-orfelinat a menţionat: „Asemenea evenimente sunt binevenite pentru copilaşii din orfelinat. Ei urmează să iasă, după clasa a noua, în lumea mare şi trebuie să cunoască adevărata realitate. E greu pentru ei să se integreze în societate, deşi par foarte isteţi”…
Întrebat de ce au ales anume satul Cinişeuţi pentru a prezenta acest spectacol de prevenire a traficului de fiinţe umane şi a violenţei în familie, Dumitru Berzan, organizatorul teatrului-forum din cadrul CIDDC, a afirmat că „în general, alegem localităţi cu acces mai redus la informare şi cele în care sunt şcoli-internat, deoarece copiii din internat sunt cei mai expuşi riscului de a fi traficaţi”. Teatrul-forum va prezenta spectacole în mai multe localităţi din raioanele Şoldăneşti şi Anenii Noi.
Menţionăm că numărul fiinţelor traficate şi victimelor violenţei nu scade. În ultimii nouă ani, Misiunea în Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a identificat şi asistat 2545 de victime ale traficului şi a constatat că fiecare a patra femeie din R. Moldova este victimă a violenţei în familie, fie fizică, sexuală, psihologică sau chiar economică…
Victoria Puiu,
stagiară la TIMPUL