Teatru pentru prevenirea traficului de fiinţe umane
În cazul dat, nu li s-au oferit discursuri îndelungate Åi lecÅ£ii plictisitoare despre ceea ce înseamnÄ sÄ fii traficat, cum trebuie sÄ te protejezi de traficanÅ£i sau care sunt consecinÅ£ele neinformÄrii. DimpotrivÄ, printr-o piesÄ de teatru-forum, copiii au avut parte de o mimare a realitÄÅ£ii în cazul violenÅ£ei în familie sau a traficului de fiinÅ£e umane.
Teatrul-forum propune publicului sÄ preia iniÅ£iativa Åi sÄ facÄ schimb de idei, sÄ dea soluÅ£ii împreunÄ cu actorii spectacolului, astfel încât piesa sÄ prezinte cursul firesc al unui episod nefericit din viaÅ£Ä. În cadrul spectacolului despre violenÅ£Ä Åi trafic, sunt reflectate cazuri de certuri în familiile vulnerabile, de emigrare ilegalÄ a oamenilor, în special a femeilor, Åi, ulterior, traficarea lor.
Când li s-a propus sÄ urce în scenÄ Åi sÄ joace rolul pe care ar dori sÄ-l schimbe în cadrul spectacolului, copiii au fost entuziasmaÅ£i de aceastÄ idee Åi au reprezentat ceea ce-Åi doresc în viaÅ£Ä. „Cred cÄ tata ar fi trebuit s-o întrebe pe fiica sa cum a fost la ÅcoalÄ, sÄ o salute, dar nu sÄ Å£ipe la ea Åi sÄ o trimitÄ sÄ cumpere Å£igÄri”, a spus cu fermitate Elena, una dintre micile spectatoare. Iar un bÄieÅ£el, ColiÅ£Ä, cum îi spuneau colegii, a remarcat: „Nu e bine ca numai mama sÄ mÄture, sÄ facÄ curÄÅ£enie, iar tata sÄ priveascÄ televizorul Åi, dupÄ asta, sÄ strige la ea”. Zeci de copii Å£ineau mâinile ridicate, dorind sÄ dea vreo sugestie sau sÄ urce pe scenÄ, pentru a arÄta cum ar trebui de procedat în viaÅ£Ä. ToÅ£i au fost unanimi la gândul cÄ „fata nu trebuia sÄ plece de acasÄ fÄrÄ Åtirea mamei sale”.
Spectacolul a avut prizÄ la micii spectatori. Multe emoÅ£ii le-a oferit Åi faptul cÄ, printre protagoniÅti, era Åi fosta vedetÄ de la „Fabrica de Staruri 1” – Nicon Caraman. „L-ai vÄzut pe Nicon? JoacÄ rolul tatÄlui care-Åi bate fiica”, se ÅuÅoteau între ele douÄ fetiÅ£e îmbrÄcate în haine de sÄrbÄtoare.
Scena jucatÄ de voluntarii de la CIDDC a trezit sentimente contradictorii la copii. Am auzit douÄ fetiÅ£e vorbind: „Mai vrei sÄ te duci la mama, la Moscova?”, a întrebat prima. A doua: „De-acuma, mÄ tem… Mai bine stau singurÄ Åi aÅtept sÄ vinÄ ea acasÄ”.
Directorul adjunct al Åcolii-orfelinat a menÅ£ionat: „Asemenea evenimente sunt binevenite pentru copilaÅii din orfelinat. Ei urmeazÄ sÄ iasÄ, dupÄ clasa a noua, în lumea mare Åi trebuie sÄ cunoascÄ adevÄrata realitate. E greu pentru ei sÄ se integreze în societate, deÅi par foarte isteÅ£i”…
Întrebat de ce au ales anume satul CiniÅeuÅ£i pentru a prezenta acest spectacol de prevenire a traficului de fiinÅ£e umane Åi a violenÅ£ei în familie, Dumitru Berzan, organizatorul teatrului-forum din cadrul CIDDC, a afirmat cÄ „în general, alegem localitÄÅ£i cu acces mai redus la informare Åi cele în care sunt Åcoli-internat, deoarece copiii din internat sunt cei mai expuÅi riscului de a fi traficaÅ£i”. Teatrul-forum va prezenta spectacole în mai multe localitÄÅ£i din raioanele ÅoldÄneÅti Åi Anenii Noi.
MenÅ£ionÄm cÄ numÄrul fiinÅ£elor traficate Åi victimelor violenÅ£ei nu scade. În ultimii nouÄ ani, Misiunea în Moldova a OrganizaÅ£iei InternaÅ£ionale pentru MigraÅ£ie a identificat Åi asistat 2545 de victime ale traficului Åi a constatat cÄ fiecare a patra femeie din R. Moldova este victimÄ a violenÅ£ei în familie, fie fizicÄ, sexualÄ, psihologicÄ sau chiar economicÄ…
Victoria Puiu,
stagiarÄ la TIMPUL
FiÈi la curent cu ultimele noutÄÈi. UrmÄreÈte TIMPUL pe Google News Èi Telegram!