Social

Telenovelă în stil MOLDOVENESC între CINEAȘTII noștri

Regizorul Jereghi scrie că după ce tot felul de hoţi şi impostori au distrus cinematografia moldovenească și au furat tot ce se putea fura, vin alţii să „ocrotească” studioul. „Escrocii noi au găsit încă o sursă pentru a mai „ciordi olecuțică”, și anume, de la copiii care visează să aibă filme autohtone pentru copilăria lor… Această şarlatanie a început odată cu anunțarea organizării castingului”, scrie regizorul Valeriu Jereghi, care nu a fost de găsit, însă, la telefon. 

„Moldova-Film” provoacă gelozie

Contactat de TIMPUL, directorul Studioului „Moldova-Film”, Alexandru Vasilachi a afirmat că orice intenție bună are și dușmani. „Astfel, eu cred că băieții de dincolo sunt geloși pe ceea ce se întâmplă la Studioul „Moldova-Film”, iar încercările noastre de a revigora cinematografia autohtonă îi supără pe unii, de aici și încep comentariile răutăcioase”, a precizat Vasilachi.

La casting au participat mai mult de 200 de copii, cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani, dintre care 140 au trecut concursul. Potrivit lui Alexandru Vasilachi, participarea la casting presupune și achitarea taxei de 120 lei, iar în urma lui, copiii participanți primeau un portofoliu propriu care cuprinde fotografiile lor, aptitudinile și caracteristicile, care ar putea fi utile în domeniul cinematografic. „Aceste portofolii vor fi păstrate la „Moldova-Film”, care vor fi utilizate atât în selecția pentru serial, cât și pentru alte proiecte, precum spoturi publicitare, filme ș.a. Respectiv, prin intermediul acestor portofolii, vom avea grijă de imaginea lor în viitor”, explică Alexandru Vasilachi.

O altă taxă de 450 de lei a fost percepută pentru 16 cursuri lunar de instruire a copiilor, de pregătire și familiarizare cu procesul de filmare. „Am învățat copiii cum să se comporte în fața camerei sau pe platou, cum se face un chip de personaj ș.a.m.d.”, povestește regizorul Vasilachi. Cursurile au durat până la începutul verii, după care copiii au intrat în vacanță. Conform directorului studioului, unii dintre copii, în funcție de disponibilitate și de nivelul de pregătire tehnică al platoului, vor fi chemați în august pentru a participa la filmarea primului episod-pilot, iar premiera se promite a fi în septembrie-octombrie.

Confuzie în rândul părinților

Totuși, Valeriu Jereghi afirmă cu siguranță că la momentul anunțării castingului, nici în prezent „nu există niciun scenariu, Ministerul Culturii nu are un deviz de cheltuieli, nu sunt bani, nu există contracte pentru difuzare planificată, echipă, platou de filmare, actori, costume, dialog, scenografie, muzică – nimic!”. Mai mult, Jereghi susține cu tărie că părinții copiilor interesați de a participa nu au primit informațiile necesare despre procesul de filmare. De altfel, pe un forum de discuții între mame, acestea își exprimă neîncrederea în orice proiect organizat de „Moldova-Film” și le este frică să dea speranțe deșarte copiilor lor. „Mă intimidează plata pentru aceste cursuri, o interpretez mai mult ca pe o atragere într-un cerc de teatru”: „E foarte posibil să aibă loc acest casting și cursuri, dar cât de adevărat este că vor filma acest serial?”, „Vor aduna bani și copii, îi vor învăța ceva nesemnificativ, pentru ca mai apoi să spună că niciunul nu se potrivește, că nu au bani pentru filmări și că nu vor mai avea loc filmările”, opinează mai mulți părinți. Alții, însă, susțin inițiativa studioului, menționând că „taxa cerută nu este atât de mare și e argumentată, fiind vorba de cursuri și timpul pedagogilor”.

Un serial modern pentru și despre copii?

În pofida acestor controverse, directorul studioului „Moldova-Film” asigură că totul este bine organizat. Conform lui, subiectul serialului este despre copii și perioada adolescenței, în care micii actori vor participa direct la realizarea ideilor. „Aceasta este ideea de bază, punctul de pornire al serialului este modern, însă improvizația poate, într-un final, să te aducă și în istorie, în Evul Mediu, în Antichitate și poate chiar pe altă planetă”, explică Vasilachi, care accentuează faptul că părinții sunt la curent cu aceste detalii. De cealaltă parte, regizorul acceptă că cineva ar fi putut să nu înțeleagă sau să perceapă greșit informațiile oferite.

Mai mult, Vasilachi admite că cineva rău-intenționat ar fi putut împrăștia zvonul că părinților nu le-au fost oferite informațiile necesare. „Eu am vorbit cu părinții la Cinematograful „Odeon”, unde i-am adunat pe toți. Ulterior, de ziua copiilor, am organizat o excursie pentru ei și copiii lor la Studioul „Moldova-Film”, unde le-am arătat platoul de filmare și momentul de pregătire al proiectului”, explică directorul studioului. Întrebat de către părinți care va fi scenariul filmului, directorul studioului a explicat că nu le poate răspunde la această întrebare, pe motiv că „n-are rost, fiindcă un banc spus a doua oară nu mai are niciun farmec”.

„Acest proiect a fost inițiat cu intenția de a revigora cinematografia autohtonă și de a promova copiii talentați, care sunt foarte mulți și ar fi păcat să nu ne bucurăm de ei. Este un proiect inedit, un proiect care n-a mai fost în Moldova”, afirmă cu încredere Vasilachi. Totuși, Valeriu Jereghi susține că a avut dreptate când l-a eliberat pe Alexandru Vasilachi din funcția de asistent din echipa sa de filmare. „Este un impostor.
La lansarea unui scenariu în procesul de producţie obligatoriu participă colegiu de redacţie, ministerul Culturii, ministerul Economiei, companii de producţie, companii de difuzare a filmului, echipă, actori şi mulţi alţii care numaidecît vor citi acest scenariu, dacă el există. Ei nu vor lansa nici un film dacă nu vor citi scenariul. Din momentul lansării filmului în producţie scenariul nu mai este secret”, explică Jereghi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *