Comentariu

Televiziunea noastră cea de toate zilele

Pe o căldură insuportabilă, la mijlocul săptămânii, Dan Perjovschi a participat la o plimbare cu un troleibuz decorat cu lucrări de-ale sale. După care a prezentat un slideshow despre evoluţia lui artistică, despre strânsa legătură dintre arta sa şi societatea în care s-a dezvoltat: România între anii 1980 şi 2012.

Mă gândeam că va fi prezentă foarte puţină lume. Cine mai are chef de artă la 38 de grade? Cine vine la un eveniment artistic când a doua zi trebuie să meargă la lucru?

Spre surprinderea mea, sala a fost arhiplină. Ca şi troleibuzul. Zeci de chişinăuieni, de toate vârstele, s-au înghesuit să îl vadă pe artist. Bineînţeles că nu au lipsit reporterii TV. E bine când un eveniment cultural e promovat, însă modul în care se face această promovare dă de gândit.

În primul rând, la plimbarea cu troleibuzul camerele s-au năpustit în jurul lui Dan Perjovschi în aşa hal că niciun tânăr interesat de eveniment nu a reuşit să se apropie de microfon în primele zece minute. Apoi, în timp ce colegii lor mai implicaţi adresau întrebări artistului, câţiva reporteri se plimbau printre scaune să pună întrebări participanţilor. Ceva de genul: „Ce părere aveţi?”. Ce părere putea să aibă cineva după zece minute de eveniment?

Eu înţeleg că reporterii nu au timp şi trebuie să fugă în permanenţă după ştiri noi, dar nu îmi dau seama cum poţi face o ştire culturală atâta vreme cât evenimentul în sine – prezentarea realizată de Dan Perjovschi – nu a fost urmărit de niciun reporter cultural.

Dacă plimbarea cu troleibuzul li s-a părut spectaculoasă, ceea ce avea artistul de spus nu părea să mai conteze. Şi mi-am dat seama, văzând acest lucru, că nu prea pot avea încredere în ştirile din ziua de azi, făcute în grabă şi fără o documentare serioasă.

Sunt sigură că oamenii care au stat până la sfârşitul evenimentului ar putea spune mult mai multe lucruri despre ceea ce face Dan Perjovschi decât reporterii TV care au tras o singură concluzie: artistul vrea să facă oraşul mai frumos. Ei bine, ceea ce face artistul nu are nicio treabă cu ceea ce au înţeles reporterii.

Aşa că mi-am spus: închide televizorul şi citeşte o carte!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *