Actualitate

Tensiuni în Spania | Ziua referendumului din Catalonia. Incidente la vot / VIDEO

ACTUALIZARE 10:10 Au apărut primele incidente în Catalonia. Este ora la care se dă startul consultării populare. La o secție de vot din nordul regiunii, la Girona, poliția a intervenit în forță ca să oprească procesul de vot. Au avut loc îmbrânceli cu alegătorii. Poliția a spart geamurile ușii de la intrarea în școala unde era organizată secția de vot și a pătruns în clădire. Iată imaginile:

Tensiunea în Spania creşte de la o oră la alta, în ziua când catalanii ar trebui să voteze pentru secesiunea regiunii lor de restul ţării. Poliţia spaniolă a început deja să se mobilizeze, în condiţiile în care a expirat ultimatumul dat separatiştilor pentru evacuarea potenţialelor secţii de vot. Zeci de maşini ale forţelor de ordine au părăsit în această dimineaţă Portul Barcelona, acolo unde erau adunate pentru intervenţie.

De partea cealaltă, sute de oameni s-au aşezat deja la cozi în faţa clădirilor unde speră să voteze pentru independenţa Cataloniei.

Pericolul de risc este mare, deoarece nici separatiştii, şi nici autorităţile spaniole nu par dispuse să cedeze.

Într-o mică localitate din nordul Cataloniei, mai mulţi separatişti au blocat cu un tractor accesul într-o şcoală, unde ar urma să fie organizată o secţie de vot. Aşa speră să nu lase poliţia să intre în clădire.

„Suntem foarte entuziasmaţi, este o zi specială. Este foarte important că suntem aici să apărăm democraţia, să apărăm pământul. Noi trăim aici şi vrem să ne apărăm ţara”, spune un localnic.

În Barcelona, unele şcoli au fost ocupate de grupuri de părinţi şi copii, care sub pretextul unor activităţi culturale, au intrat în clădire în speranţa că aşa va putea avea loc votul.

„Nu vom folosi un copil pe post de scut, dar nu vom avea nevoie de scuturi că nu suntem la război”, spune un părinte.

Pe de altă parte, mii de oameni au umplut sâmbătă piaţa din faţa guvernului regional catalan din Barcelona pentru un miting pentru unitatea Spaniei. Oamenii au cerut arestarea premierului catalan, considerat de mulţi drept principalul promotor al mişcării separatiste. Spiritele s-au încins când un bărbat cu steagul separatist al Cataloniei în mână a încercat să provoace mulţimea. Poliţia a trebuit să-l apere pe activist de furia protestatarilor.

Autorităţile regionale catalane insistă că referendumul va avea loc, în ciuda ameninţărilor Madridului. Doar că guvernul spaniol este la fel de hotărât că nu va fi niciun vot.

„Vom vota, voturile vor fi numărate şi, dacă va fi nevoie, renumărate. Tot ce fac ei (oficialii de la Madrid, n.red.) este ieşit din comun”, a declarat Jordi Turull, purtător de cuvânt al guvernului catalan.

„Nu există secţii de vot, nu există buletine de vot, nu există autorităţile care să verifice autenticitatea rezultatelor”, a punctat, la Madrid, Alfonso Dastis, ministrul de externe al Spania.

Regele Felipe al VI-lea nu şi-a programat nicio activitate săptămâna viitoare, semn că suveranul este îngrijorat de această situaţie fără precedent în ultimele decenii. Mulţi analişti fac o paralelă între situaţia de acum şi cea din 1981, când un grup de militari a încercat să dea o lovitură de stat, ocupând Parlamentul. Regele Juan Carlos, tatăl actualului suveran, s-a adresat ţării în direct la TV şi a cerut respectarea legii. Puciul s-a încheiat a doua zi, fără victime.

Catalanii îşi doresc independenţa din două motive: economice şi de identitate – a explicat la Digi24 Andrei Ţărnea, expert în relaţii internaţionale. Cu toate acestea, el susţine că referendumul nu are cum să fie acceptat ca unul legitim de către autorităţile spaniole, având în vedere că nu întruneşte anumite condiţii constituţionale.

„În primul rând sunt motive identitare, care țin de tradiția naționalismului catalan. E un mix, un amestec complicat de pasiuni politice între o generație tânără, care își dorește o Catalonie mai progresistă, modernă, în același timp există o populație mai în vârstă animată de un sentiment de naționalism catalan, există o parte care văd în această autonomie o oportunitate pentru dezvoltare econonomică. Din punct de vedere constituțional, acest referendum nu întrunește acele elemente de condiție legală pentru ca autoritățile federale spaniole să-l accepte ca legitim”, a declarat Andrei Țărnea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *