ActualitateExterne

Tensiunile escaladează! Ambasadorul Rusiei în Franţa, convocat de urgență la Ministerul de Externe francez

Ambasadorul Rusiei în Franţa va fi convocat luni la Ministerul de Externe francez după uciderea a doi lucrători umanitari francezi în urma unei lovituri ruse săptămâna trecută în Ucraina, a anunţat o sursă diplomatică franceză, relatează AFP şi Reuters, scrie AGERPRES.

Parisul “va denunţa şi dezinformarea care vizează Franţa”, a adăugat aceeaşi sursă, la câteva zile după ce Ministerul Apărării a identificat o “manevră coordonată a Rusiei” pentru a difuza informaţii false ce vizează Franţa.

Doi lucrători umanitari francezi au fost ucişi şi alţi trei au fost răniţi într-un atac rus cu dronă în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, pe 1 februarie, incident descris de ministrul de externe francez Stephane Sejourne drept un act de “barbarie”.

“Franţa va reitera condamnarea atacurilor ruse”, a spus sursa diplomatică.

Relaţiile franco-ruse s-au deteriorat şi mai mult în ultimele săptămâni, în condiţiile în care Parisul a anunţat o creştere a sprijinului pentru Ucraina, promiţând că va trimite Kievului mai multe rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune.

Parisul a acuzat, de asemenea, Moscova că răspândeşte cu regularitate informaţii false despre Franţa. La sfârşitul lunii ianuarie, Franţa a respins ideea că ar avea mercenari care operează în Ucraina, la o zi după ce parlamentarii ruşi au adoptat o rezoluţie care condamna “mercenarii” francezi din Ucraina.

Franţa l-a acuzat totodată pe preşedintele rus Vladimir Putin că a transmis informaţii false, după ce liderul de la Kremlin a sugerat că rachetele care au doborât un avion rusesc care transporta prizonieri de război ucraineni ar fi putut proveni dintr-un sistem francez de apărare aeriană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *