Carte

Teodor Baconschi ne-a ales pe noi: și-a lansat cartea la Chișinău

Evenimentul a avut loc la Librăria din Centru a Editurii „Cartier” – unde se vând cărți de elită și intră – ați ghicit – cititori de elită, așa cum a fost și de astă dată, printre cei prezenți fiind publicistul Constantin Tănase, scriitorii Vladirim Beșleagă, Andrei Strâmbeanu, Teo Chiriac, Vitalie Ciobanu, Vasile Gârneț, Lucreția Bârlădeanu, ca să mă opresc doar la câteva nume. Invitat special al serii a fost ex-premierul Vlad Filat. De asemenea a fost prezent ministrul de Interne Dorin Recean.

În calitate de moderator s-a produs scriitorul și redactorul Emilian Galaicu-Păun. El a amintit că numele Baconschi este un brand. Un nume de familie, care, așa cum afirma în cartea sa autorul cărții, a contribuit, alături de multe alte familii vrednice, – la definirea României moderne. Fiul regretatului scriitor A. E. Baconsky, care a murit la vârsta de numai 52 de ani, sub ruinele produse de cutremurul de la 4 martie 1977, avea pe atunci numai 14 ani. Moștenindu-i biblioteca, i-a citit-o până la 20.

Prima misiune diplomatică, la numai 35 de ani (apropo, Teodor Baconschi este doctor în Antropologie religioasă și Istorie comparată a religiilor) a fost la Sfântul Scaun. A lucrat, Ca diplomat, cu toți cei trei președinți ai României. În 2009-2012 a fost ministrul de Externe al României.

Apoi, a urmat un dialog dintre autorul cărții, moderator și cei prezenți în sală, distinsul diplomat răspunzând la mai multe întrebări. El a precizat că aceasta nu este o carte de amintiri, ci una de evocări. N-au fost trecute cu vederea nici relațiile României cu Republica Moldova, mai cu seamă din perioada în care a fost ministru, și în care acestea s-au îmbunătățit destul de mult. În același context, diplomatul avea să menționeze că intrarea României în UE a fost la fel de importantă ca Marea Unire…. un car de noroc istoric și o șansă de dezvoltare fără precedent.
Au mai luat cuvântul Andrei Strâmbeanu, Octavian Țâcu, profesorul Armand Goșu și cam atât.

Nu vă vom povesti cartea. Pentru că ea acum este în lucru – e la cititorii de elită care au reușit să facă rost de ea, multora neajungându-le vreun exemplar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *