Actualitate

Teroriștii, responsabili de 40 la sută dintre ziariștii uciși în 2015 în timpul exercitării profesiei

Lista include asasinate ca represalii pentru activitatea jurnalistică, decese care au avut loc ca urmare a luptelor sau în schimburi de focuri și decese care au avut loc în timp ce jurnaliștii se aflau în alte misiuni periculoase. CPJ a declarat în analiza sa anuală asupra acestui fenomen global că mai mult de două treimi din cele 69 de decese au fost crime cu țintă precisă. Grupări militante islamiste, precum Statul Islamic și al-Qaida, au fost responsabile pentru uciderea a 28 de jurnaliști în întreaga lume.

Numărul ziariștilor uciși în 2015 în timpul exercitării meseriei este mai mare decât în 2014, când 61 de jurnaliști și-au pierdut viața, a precizat CPJ, cu sediul la New York.

Siria a fost locul celor mai multe decese în rândul reprezentanților presei internaționale în 2015, cu 13 jurnaliști uciși, urmată de Franța, cu nouă jurnaliști uciși. La acestea s-au adăugat Irak, Brazilia, Bangladesh, Sudanul de Sud și Yemen, fiecare dintre aceste țări înregistrând cel puțin cinci decese ale unor jurnaliști în timpul exercitării profesiunii.

În Siria, 14 ziariști au fost uciși în 2012, conform CPJ, însă cifra de 13 jurnaliști uciși în această țară în 2015 raportată de acest organism reflectă de fapt numărul mai redus de ziariști care lucrează acolo, precizează DPA.

Franța s-a aflat pe această listă pentru prima dată, ca urmare a uciderii jurnaliștilor de la revista satirică ‘Charlie Hebdo’ într-un atac armat în luna ianuarie a acestui an.

‘Reporteri Fără Frontiere’ (Reporters sans frontieres /RSF/), o altă organizație care analizează numărul de jurnaliști care mor în timpul exercitării profesiei, a declarat în raportul său publicat tot marți, că 67 de jurnaliști au fost uciși la nivel global în acest an, cifră de asemenea mai mare decât cea raportată în 2014.

Conform acestei organizații, au existat alte 43 de cazuri în care motivele asasinatelor nu au fost încă clarificate. De asemenea, ‘Reporteri Fără Frontiere’ a precizat că 27 de bloggeri și colaboratori media au fost uciși în acest an.

"În mult prea multe țări, jurnaliștii își riscă viața atunci când cercetează probleme controversate sau îi critică pe cei aflați putere", a declarat Britta Hilpert, purtătoare de cuvânt a RSF. "Aceste cifre arată că toate eforturile internaționale de până acum nu au dus la nimic în ceea ce privește reculul violenței îndreptate împotriva jurnaliștilor", a mai spus sursa citată de agenția DPA.

Ambele organizații au publicat anterior în luna decembrie și rapoarte privind situația jurnaliștilor încarcerați sau luați ostatici în 2015 din cauza practicării profesiei. Conform CPJ, 199 de ziariști se aflau în detenție la 1 decembrie 2015 în 28 de țări, 50 fiind întemnițați anul acesta în 13 țări, restul ispășind pedepse pronunțate în anii anteriori. În timp ce China și Egiptul conduc acest clasament cu cei mai mulți ziariști aflați în spatele gratiilor, cu 49, respectiv, 23 de cazuri, Turcia, Iranul și Egiptul sunt ‘lideri’ la numărul de ziariști încarcerați anul acesta: în Turcia — 9 din 14 ziariști au fost închiși în 2015; în Iran — 9 din 19, iar în Egipt — 8 din 23. De asemenea, conform RSF, 54 de jurnaliști sunt ținuți ostatici în întreaga lume, un număr în creștere față de cei 40 înregistrați la finalul anului trecut.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *