Editorial

Timofti preşedinte? Dumnezeu dă, dar în …urnă nu pune

Numele acestuia e Nicolae Timofti. Potrivit opiniei metaforice a lui M. Ghimpu respectivul candidat a fost nominalizat de Dumnezeu, deşi tot el, acum câteva zile declara că viitorul preşedinte va fi unul ales prin trădare…Ceva nu se leagă, dar să nu ne legăm nici noi de politicieni fiindcă în politica moldoveană demult multe nu se prea leagă. Nu se leagă nici declaraţia lui I. Dodon care declara luni că nu cunoaşte cine va fi candidatul, deşi liderul fracţiunii PLDM sugera la o televiziune că Dodon, cunoştea, totuşi, numele candidatului… Multe mistere, taine şi ciudăţenii în politica Alianţei….

Mi se pare ciudată, nefirească şi „încărcată de semnificaţii” schimbarea de macaz care s-a produs în inimile şi minţile unor trompetişti mediatici, salarizaţi ai orchestrei de presă a lui V. Filat. Acestora, brusc, N. Timofti le devenit drag, fiind văzut ca un Mesia, un salvator al AIE şi al RM. Foarte ciudat, dar explicabil. Iar explicaţia e următoarea: între liderii AIE-2 există o neîncredere cronică, ei suspectându-se reciproc de virtuală trădare. Votul secret şi intimitatea cabinei de vot le permite deputaţilor să falsifice buletinele şi să blocheze astfel alegerea preşedintelui. Fiecare dintre ei vrea garanţii, iar în condiţiile votului secret garanţii nu poate da nici Domnul, Cel care i l-a propus Alianţei pe N. Timofti la funcţia de preşedinte. În această atmosferă este normal ca fiecare din cei trei – Filat, Lupu şi Ghimpu – să-şi mobilizeze argaţii de presă, iar ei să facă declaraţii pro Timofti cât mai sonore pentru a se asigura în faţa opiniei publice că nu el va fi cel care …va strica buletinele, de exemplu. Eu personal însă n-am nici un temei să cred în sinceritatea liderilor AIE – în cei doi ani şi ceva de guvernare am fost minţiţi de atâtea ori, de ce acesta nu ar mai face încă o dată?

Să admitem, totuşi, că de data asta liderii AIE sunt sinceri şi-l vor vota pe N. Timofti. Nu ştim însă cum va vota I. Dodon care a promis că-şi va spune punctul de vedere astăzi, după ce îşi va consulta …partidul. Înţelegem, are partid mare şi consultările îi i-au mult timp… Să mai adăugăm aici şi timpul care este necesar pentru ca să-l treacă pe N. Timpofti prin … testul de …statalitate. Este foarte clar, că decizia lui Dodon de a-l vota sau nu pe Timofti va fi luată nu de marele lui partid, ci de altcineva – de adevăraţii lui patroni politici şi financiari de la Moscova. Cum vor zice aceştia, aşa va vota „grupul Dodon”, în acest sens alegerea preşedintelui R. Moldova rămâne a fi o afacere, totuşi, geopolitică.

Eu nu spun că Nicolae Timofti este o candidatură bună sau proastă, mă interesează alt aspect al chestiunii, cel al relaţiilor de profundă …nesinceritate dintre liderii Alianţei, iar unde sinceritate nu e, nimic nu e, nici preşedinte. Astfel, candidatura lui Timofti trebuie privită ca o victorie politică a lui Filat – el si-a împlinit visul de a nu-l vedea pe Lupu în funcţia de sef al statului. E firesc ca nemulţumit să fie M. Lupu care, în pofida Acordului de constituire a AIE-2, a fost scos din cursa prezidenţială. Al doilea nemulţumit e M. Ghimpu care nu se ştie dacă va mai fi ales în funcţia de preşedinte al legislativului. E nemulţumit, fireşte, chiar şi premierul Filat care, deşi i-a frânt aripile lui Lupu, reiese că a păstrat timp de doi ani şi ceva fotoliul de preşedinte pentru …altcineva.

Aceste nemulţumiri interne sunt pe măsură să zguduie seriosAlianţa. Va reuşi N. Timofti să-i calmeze şi să-i concilieze pe cei trei? Eu unul nu cred.

Nicolae Timofti a promis că, fiind ales, va deveni preşedintele ţării, şi nu al Alianţei. Nobilă aspiraţiune, dar practic irealizabilă. Nu-i va permite acest lucru nici Filat, nici Lupu şi nici Ghimpu. Fiecare dintre aceştia are interesul său personal şi de partid care nu coincide cu interesul naţional al RM. Zgârcit la vorbă, N. Timofti, în conferinţa de presă de luni a spus un lucru care, cred, i-a pus în gardă pe liderii Alianţei: „Nu voi fi preşedintele unui grup de oameni, ci al tuturor cetăţenilor” şi, „în cazul acesta mă voi conduce doar de Constituţie”.

Ce înseamnă însă a te „conduce de Constituţie”?

Iată ce spune Constituţia despre prerogativele preşedintelui R. Moldova: pe lângă multe altele, preşedintele, în cazul dat N. Timofti, devine comandantul suprem al forţelor armate, poate dizolva parlamentul şi desemnează candidatul pentru funcţia de prim-ministru. Nu este puţin…În cazul dat discuţiile despre un preşedinte-păpuşă sau un preşedinte jucător nu sunt deloc academice. Timofte se va ciocni de ele în chiar prima zi dacă va fi ales. Va dori N. Timofti, la vârsta cărunteţii domniei sale, să devină jucărica liderilor AIE sau va încerca să fie un preşedinte conform Constituţiei, adică un preşedinte jucător? Au liderii AIE certitudinea că, fiind ales, N. Timofti va fi ascultător şi va fi păpuşa lor? Ce garanţii au liderii AIE că N. Timofti nu va deveni un preşedinte …surpriză? Au actualii lideri ai AIE capacitatea de a judecă lucrurile de pe poziţia intereselor naţionale ale RM, acceptând astfel ca viitorul preşedinte să fie unul activ, cum prevede Constituţia?

Nu cred. De aceea nu cred în minunea că de pe data de 16 martie R. Moldova va avea preşedinte. Apropo, marea minune va fi nu nealegerea, ci alegerea lui Timofti în funcţia de preşedinte al RM. Eu, iubiţi cititori, nu mai cred în minuni. Dar dumneavoastră?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *