TIMPUL a ajuns la Botoșani
Autorul, mai emoționat decât îl cunoșteam de obicei, ne-a dăruit câte o carte intitulată „Trăistuță bucovineană cu amintiri basarabene” și pregătită din timp cu autografe. Acesta este titlul volumului de reportaje ale autorului, publicate în presa periodică pe parcursul ultimilor câțiva ani participând la diverse manifestări de suflet în nordul Bucovinei și în Basarabia, acum adunate în copertele unei cărți simpatice.
Moderator a fost maestrul Traian Apetrei, directorul teatrului care găzduia serbarea. Domnia Sa a dat o apreciere înaltă activității gazetărești a lui Gabi Balașa, care s-a găsit în a scrie despre adevăratele stări de lucruri din viața românilor din Ucraina și Basarabia.
Cuvinte din suflet i-a adresat autorului cărții Vasile Bâcu, menționând că Gabriel Balașa este ziaristul care a făcut foarte mult pentru românii din afară. Reportajele sale publicate în România de multe ori au fost unica sursă de informație pentru românii din țară despre cutare sau cutare eveniment din nordul Bucovinei, unii dintre ei necunoscând geografic unde se află această regiune și întrebându-ne la întâlniri „ce mai faceți pe la Chișinău”. Ne supără acest lucru, dar nu condamnăm pe nimeni, că așa au fost timpurile și despre Cernăuți se vorbea în șoaptă, – a concluzionat Vasile Bâcu.
M-am bucurat mult când am găsit în carte și reportajul de la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu la Hliboca, care a fost decapitat în ajunul serbării de sfințire a acestuia la 15 iunie 2013 și țin să-i mulțumesc lui Gabriel și pe această cale pentru atenția acordată acestui eveniment cu adevărat rezonabil în întregul areal românesc.
Constantin Tănase, directorul ziarului TIMPUL de la Chișinău a spus că Gabi Balașa este „o pasăre rară, o specie rară a jurnalismului pe cale de dispariție”. În prezent, mulți colegi de breaslă caută mai mult interesul banului în jurnalistică. Jurnalismul autorului cărții despre care vorbim nu aduce bani, dar imortalizează evenimentele care se vor folosi cândva la scrierea adevărată a istoriei noastre, a subliniat Constantin Tănase.
Maestrul Gică Manole a spus că Gabriel Balașa este un reper publicistic unicat în această zonă a țării și îi poartă în inima sa mare pe toți românii din Basarabia, Valea Timocului, Transnistria și Bucovina cea de Nord și sfântă și îl chem să-și continue activitatea sa demnă de toată stima.
Cuvinte de felicitare la adresa autorului cărții au rostit și Gheorghe Sorescu, vicepreședinte al Consiliului Județean, domnul Dănuț Huțu, directorul Direcției județene de cultură Botoșani, care printre altele a remarcat că „istoria îi va premia pe cei care cred în ceva și dacă vor fi mulți de cei care cred ca Gabi Balașa, odată toate se vor pune la locul lor”.
Alături de sărbătorit în această zi au fost mulți prieteni, care și-au exprimat satisfacția vizavi de lecturarea articolelor gazetarului Gabi de la Botoșani. Cu el au fost în această zi și cei dragi din familie – soția Marina, împreună cu sora Valentina, tatăl autorului, domnul Constantin, mândru de fiul său, și care se menține într-o formă superbă (chiar la un pahar de vorbă), la stimabilii săi ani. Iar noi, cei îndrăgostiți de reportajul bălășean rămânem în așteptarea noilor volume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!