Social

Timpul l-a scos în cale. Ar fi împlinit 66 de ani…

Ne-a adunat acolo nu doar aniversarea maestrului și dorul de el, ci și faptul că, în sfârșit, a fost publicată întreaga biobibliografie a publicistului Constantin Tănase, „TIMPUL l-a scos în cale”. „Nu știu de unde lua energie și toate subiectele pe care reușea să le abordeze. Era foarte sensibil și atent la tot ce se întâmpla în jur, între oameni. Sigur că nu se luau măsuri întotdeauna, dar faptul că-și exprima atitudinea era foarte important pentru el”, mărturisește cea care i-a fost alături o viață și i-a dăruit trei fii, soția maestrului, Alexandra Tănase.

Vladimir Beșleagă, colegul de breaslă și prietenul apropiat al publicistului Constantin Tănase a amintit că maestrul s-a născut în 1949, un an greu, „abia trecuse foametea din 46, au venit deportările”, și că nu a venit singur pe lume, ci cu o soră geamănă pe care părinții au numit-o simbolic Ileana. „Așa devreme și atât de pe neașteptate a plecat dintre noi Constantin Tănase, încât nu ne vine a crede. Un om plin de energie, un om activ, a călătorit continente… Iat-așa e viața omului. Totuși, nu contează câți ani ai trăit, ci activitatea pe care ai avut-o în timpul vieții, ce-ai realizat și mai ales ce-ai lăsat după tine”, adăugase acesta.

Scriitorul și publicistul Vlad Pohilă, care a participat și la apariția biobibliografiei, consideră că respectiva carte este un adevărat omagiu adus regretatului Constantin Tănase care a lăsat un gol în publicistica și cultura noastră. „Constantin a fost un om al luptei, un publicist al atitudinii, cu reacții prompte la orice eveniment, la orice nedreptate”, a afirmat Pohilă.

Dimensiunea publică a publicistului Constantin Tănase au cunoscut-o mulți, iar imaginea de om de fier nu i-a fost zdruncinată pe parcursul vieții. Totuși, potrivit, fiului său, Alexandru Tănase, maestrul a fost un om extraordinar de sensibil. „Am fost foarte apropiați, nu trecea o zi fără să comunicăm cel puțin la telefon. „A fost un om care a iubit cu tot sufletul și fără rezerve limba română și România. Eu alături de mama mea și frații mei am cunoscut, însă, și altă latură a lui. Voi l-ați cunoscut ca un munte, noi l-am cunoscut ca un om destul de simplu de rănit. Puțini știu că el lucra nopțile, eu îl citeam zilnic, dar acum când văd această carte, îmi dau seama ce muncă titanică a făcut tatăl meu”, a recunoscut Alexandru Tănase.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul și sora regretatului Vera Tănase-Patrașcu, actrița Ninela Caranfil, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, primarul ales Dorin Chirtoacă, profesoara de limbă română Silvia Strătilă și alții.

A trecut jumătate de an de când Constantin Tănase a trecut în neființă, iar cei care l-au iubit și i-au urmărit activitatea de-a lungul vieții, nu pot decât să se bucure că l-au cunoscut… Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Timpul l-a scos în cale

„Timpul l-a scos în cale” este o biobibliografie, ce cuprinde întreaga activitate a ziaristului, lingvistului și omului de cultură, Constantin Tănase. Proiectul de realizare a prezentei biobibliografii a fost inclus în agenda de activitate 2014-2015 a Departamentului „Memoria Chișinăului”, sub egida Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” și a fost realizat de filiala acesteia, Biblioteca „Transilvania”.

Munca asupra acestei lucrări a început, încă în timpul vieții lui Constantin Tănase. Maestrul se bucurase de ideea editării unei astfel de cărți, dar nu a insistat niciodată. Chiar și atunci când era chemat să vadă careva pagini finalizate, nu se încumeta să aibă pretenții majore. Probabil, modestia de care a dat dovadă mereu îl determina să ne spună că „nu e necesar să se introducă toate articolele, doar cele mai importante”. Totuși, alcătuitorii biobibliografiei au insistat să includă tot ce a scris ziaristul. Astfel, cartea cuprinde circa 3000 de titluri, din 1981 până în 2014, cu tematică social‐politică, teme de morală, lingvistică, istorie, românism, sociologie, cu tablete, cronici, pamflete, poeme în proză. Tot aici, s-a introdus publicistica anilor 2012‐2014 din varianta online a ziarului „Timpul”. Pe lângă acestea, volumul conține aprecieri și referințe, interviuri realizate de Constantin Tănase și confesiuni post-mortem.

În această lucrare, cititorul poate să vadă în detalii activitatea publicistului Constantin Tănase, care este un adevărat cronicar al timpurilor noastre. A scris despre numeroase personalități din țara noastră, poate mai puțin importante, dar a căror nume vor rămâne în istorie anume pentru faptul că au fost „pomenite” în editorialele sale. Acest lucru poate fi observat în compartimentul „Index de nume” al biobibliografiei.

Îndemnăm toți cititorii fideli ai TIMPULUI și cei care l-au cunoscut pe Constantin Tănase să răsfoiască această carte, care poate fi găsită în toate filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *