Timpul local: Ce se întâmplă în raioanele din R. Moldova
Soroca
Copiilor din grădinițele raionului Soroca le-au fost donate 6,5 tone de mere. Inițiativa aparține Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în parteneriat cu producătorii agricoli, dar și alți parteneri, care au lansat Campania socială „Produse autohtone pentru copiii Moldovei”. Președintele raionului Soroca, Mihai Mâțu, a menționat, în cadrul întrevederii cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, că, „Un măr pentru fiecare copil” este deja o tradiție pentru raionul Soroca. O anumită cantitate de mere au primit recent instituțiile școlare și preșcolare în cadrul Festivalului Naţional al Mărului din acest an, informează Consiliul raional Soroca. Conform datelor Direcției raionale Agricultură și Alimentație, din anul precedent, în Soroca sunt 36 de agenţi economici mari care produc mere şi câteva zeci de gospodării ţărăneşti care au livezi de la cel puţin două hectare până la treizeci de hectare.
Observatorul de Nord
Râșcani
Fondul pentru Tineri Râșcani anunţă lansarea concursului de proiecte din cadrul Programului de Granturi Mici pentru Tineri. Programul de granturi mici este destinat grupurilor de iniţiativă ale tinerilor şi consiliilor locale de tineret din localităţile raionului Râșcani şi are drept scop încurajarea şi creşterea participării tinerilor la dezvoltarea socială şi economică a comunităţilor în care locuiesc prin oferirea de suport financiar pentru realizarea iniţiativelor şi proiectelor acestora.
Pentru a aplica la această rundă de finanţare a programului, trebuie să fie întreprinși următorii paşi:
1. Formaţi un grup de iniţiativă din cel puţin patru tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 22 ani.
2. Descărcaţi formularul de aplicare de pe site-ul fpt.riscani.md . Tot aici găsiţi Ghidul solicitantului de finanţare pentru a afla mai multe despre concurs şi criteriile de eligibilitate.
3. Completaţi formularul de aplicare împreună cu membrii grupului/consiliului local de tineret.
4. Trimiteţi formularul de aplicare până la 3 octombrie 2016 pe adresa fpt@riscani.md, sau prezentare personală (într-un exemplar original, pe suport de hârtie A4, în limba română, redactat la computer) la sediul Primăriei or. Râșcani, care se află pe adresa: or. Râșcani, MD 5601, str. 31 August, 4, biroul 1, (Dna Serediuc Aurora – specialist în problemele tineretului), nu mai târziu de 26 septembrie 2016. Programul de lucru al persoanei care va recepţiona aplicaţiile este: luni – vineri, orele 8-30 – 16-30.
Fondul pentru Tineri poate oferi finanţări cu valoare maximă de 10 mii lei pentru un proiect.
Perioada de implementare a proiectelor va fi de maximum două luni. Data preconizată de începere a proiectelor este 10 octombrie 2016, iar data finalizării proiectului nu trebuie să depăşească 10 decembrie 2016. Proiectele propuse trebuie să fie realiste privind perioada în care urmează să fie realizate (toamnă-iarnă). Pentru mai multe informaţii contactează-ne la telefonul: 079774482 sau email fpt@riscani.md
Timpul.md
Dubăsari
Consiliul Raional Dubăsari aduce la cunoştinţă că pe data de 4 noiembrie 2016, începând cu ora 10:00, în piaţa din centrul satului Coşniţa va avea loc sărbătoarea raională „Ziua lucrătorului din domeniul agriculturii şi industriei prelucrătoare”.
În cadrul sărbătorii vor fi organizate expoziţia tematică, iarmarocul produselor agricole şi concursul vinului de casă. Sărbătoarea se va încheia cu un concert. Autoritățile invită doritorii să ia parte la sărbătoare.
Timpul.md
Vulcănești
În satul Cișmichioi au început lucrările de forare a sondei arteziene pentru noua grădiniță. Muncitorii se arată optimiști și spun că sonda va fi gata până la deschiderea grădiniței.
Deschiderea noii grădinițe de copii din satul Cișmichioi este programată pentru 20 octombrie 2016. La acest eveniment vor participa președinți a două țări: Moldova și Turkmenistan și de asemenea, bașcanul Găgăuziei.
Timpul.md
Anenii Noi
Satul Roşcani din raionul Anenii Noi a parafat un acord de înfrăţire cu comuna Vetrişoaia din judeţul Vaslui. Unirea la nivel local a fost consfinţită cu prilejul Hramului satului Roşcani. Într-o atmosferă de sărbătoare cei doi edili au semnat acordul de înfrăţire, aprobat deja de consiliul sătesc din Roşcani.
Conform procedurii urmează aprobarea din partea Ministerului de Externe de la Bucureşti, după care actul va fi votat şi de legislatorii din Vetrişoaia.
Ambii primari sunt încrezători în posibilităţile care se deschid pentru ambele comunităţi, în special în contextul publicării în viitorul apropiat a ghidului de finanţare a proiectelor transfrontaliere ale Uniunii Europene.
Primarul de Vetrişoaia, Corneliu Stângă, promite să acorde toată asistenţa logistică şi consultativă Primăriei de Roşcani în vederea realizării de proiecte pentru binele comunităţii.
Potrivit sursei citate, în ultimul an șapte localităţi din Anenii Noi au semnat sau au iniţiat acorduri de înfrăţire cu localităţi din judeţele Vaslui şi Neamţ, în cadrul unui proiect comun al asociaţiei ASTRA şi a partenerilor din România – asociaţia „Pro-Basarabia şi Bucovina” din Huşi.
Provincial.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!