Actualitate

TIMPUL LOCAL: Cele mai importante noutăți din teritoriu

Basarabeasca
Prima zonă publică de agrement a fost inaugurată recent într-un sector din oraşul Basarabeasca. Proiectul a fost realizat cu susţinerea financiară a autorităţilor locale şi a Fondului Ecologic Naţional (FEN).

Parcul, pe care localnicii l-au aşteptat aproape doi ani, este amenajat şi dotat cu iluminare nocturnă. „Este foarte confortabil şi comod, nu trebuie să ne deplasăm în centrul oraşului pentru ca micuții să se bucure de un carusel. În afară de copii, aici se pot odihni şi tinerii, şi pensionarii, pentru care au fost plasate bănci”, a afirmat un originar din sectorul „Flămânda” din Basarabeasca.

MOLDPRES

Ștefan-Vodă

La 3 iulie 2017, ora 9.00, Consiliul Raional Ștefan-Vodă invită locuitorii urbei și ai raionului la Sărbătoarea Națională „Ziua Comemorării lui Ștefan cel Mare și Sfânt: 513 ani de la trecerea în neființă și 560 ani de la urcarea pe tronul Moldovei”. Activitatea se va desfășura în Piața Libertății din centrul raional în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Timpul.md

Soroca
Târgul meșterilor populari „La Nistru, la mărgioară” a ajuns la a VI-a ediție. Pe 2 iulie, toți doritorii sunt așteptați la eveniment, unde vor participa meşteri populari din Soroca, Iampol, Ucraina, Chişinău, Bălţi, Sângerei, Orhei, Drochia, Nisporeni. Programul va fi următorul: 10.00 – deschiderea Târgului; 10.30 – expoziţia meşterilor populari; program artistic cu participarea colectivelor artistice din raionul Soroca; 11.00 – master-class la roata olarului Cucuietu Iurie din or. Drochia; 13.00 – master-class la confecţionarea iei şi a broboadei, prezentat de meşterii Simion şi Serafima Lungu din s. Vădeni; 15.00 – închiderea târgului şi decernarea premiilor. Evenimentul organizat de Secția raională cultură și turism și Consiliul raional Soroca se va desfășura în parcul din preajma Cetății, cu începere de la ora 10.00.

Timpul.md

Chișinău
Unul din elementele cele mai importante ale cunoaşterii istorice din Republica Moldova este memoria deportărilor din anii 1941 şi 1949, în timpul cărora mii de români/moldoveni, ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei şi alte naţionalităţi ale Basarabiei istorice au fost deplasaţi de către regimul totalitar sovietic spre regiunile îndepărtate ale Uniunii Sovietice. Memoria acestor deportări şi consecinţele de durată asupra modelării societăţii moldoveneşti nu sunt cunoscute şi încă urmează a-şi găsi locul în procesul de consolidare a societăţii moldoveneşti.
Pentru comemorarea victimelor deportărilor din Basarabia şi menţinerea atenţiei publice asupra acestui aspect tragic din istoria noastră vă invităm miercuri, 5 iulie 2015, ora 11:00, la Filarmonica Naţională, la spectacolul „Memoriile Deportărilor (5 iulie 1949 – 5 iulie 2015) cu elemente teatralizate, interviuri cu deportaţii şi proiecţie de film – Expediţiile Memoriei.

Timpul.md

Orhei
Culorile naturii, arta ceramicii și spiritul antichității revin la Festivalul Cucuteni 2017! Acesta se află la cea de-a treia ediție în acest an. Scopul principal al evenimentului este de a redescoperi cultura celei mai vechi civilizații din Europa, dispărută aproape șapte mii de ani în urmă, care a lăsat obiecte ceramice ce au vrăjit epoca contemporană, având originile inclusiv pe teritoriul actual al R. Moldova. Evenimentul va avea loc în perioada 2-22 iulie 2017 la Centrul de Instruire și Agrement „Moldtelecom” din Ivancea, Orhei și este inițiat de către studioul de creație „Art Studio Picasso”. Evenimentul se va încheia cu expoziția lucrărilor realizate pe parcursul a trei săptămâni de către meșterii din cadrul taberei de creație.

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *