Timpul Local

Timpul local: Orașul Ungheni va marca 555 de ani de la prima atestare documentară a localităţii

Proiectul „Ungheni-555” va fi implementat de Primăria oraşului în parteneriat cu Centrul de resurse pentru dezvoltarea durabilă locală şi regională. Organizatorii au afirmat că toate evenimentele vor avea scopul să promoveze oraşul la nivel naţional şi internaţional.
Astfel, în programul de lucru au fost incluse diferite concursuri pentru cunoaşterea oraşului, crearea unui traseu turistic special, expoziţii artistice, istorice şi ştiinţifice, competiţii sportive etc. Totodată, cu acest prilej la Ungheni va fi plantată o alee jubiliară din 555 arbori.

MOLDPRES

Ialoveni

La Primăria Ialoveni va fi creat un consiliu urbanistic. Noul organ consultativ se va ocupa de studierea treburilor legate de construcții şi urbanism şi va face recomandări în procesul de luare a deciziilor.

Pe 4 februarie, în incinta Primăriei Ialoveni a avut loc o întâlnire la care au fost invitați liderii fracțiunilor din Consiliul orășenesc, precum şi Iurie Povar, directorul INCP „Urbanproiect”. Tema discuțiilor a fost dezvoltarea urbanistică a orașului Ialoveni în următoarea perioadă.
În cadrul prezentării au fost indicate zonele urbanistice ale orașului Ialoveni şi au fost evidențiate sectoarele unde situația actuală nu corespunde cu PUG, elaborat în anul 2006. În viziunea arhitectului Stog, orașul Ialoveni trebuie să se dezvolte, însă regimul de înălțime al clădirilor nu trebuie să depășească trei-patru etaje. Excepție ar putea fi unele clădiri mai înalte care să accentueze compoziția urbanistică a zonelor localității. La fel, s-a menționat că la Primărie sunt depuse multe solicitări pentru aprobarea construcțiilor de clădiri cu multe nivele şi acest lucru nu corespunde nici PUG, dar nici stilisticii arhitecturale dorite. Potrivit arhitectului Sergiu Stog, ar fi necesar ca agenții economici care solicită certificate de urbanism pentru blocuri, să prezinte pe lângă schița de proiect şi un plan urbanistic zonal, cu încadrarea în teritoriu a obiectului solicitat.

Astfel, pentru asigurarea permanentă cu apă a tuturor sectoarelor din Ialoveni, este nevoie de a construi o stație de pompare suplimentară, care să asigure presiunea necesară pe tot parcursul traseului. Potrivit primarului, un agent economic care vrea să construiască două blocuri locative pe teritoriul fostului spital raional situat în sectorul Albeni, este dispus să contribuie financiar la reabilitarea rețelei de apeduct. De asemenea, în timpul apropiat se preconizează începerea lucrărilor de construcție a noului colector central de canalizare de-a lungul străzii principale a orașului, pentru care întreprinderea Apă-Canal Chișinău a alocat suma de șapte milioane de lei.

Ialovenionline.md

Substaţia Asistenţă Medicală Urgentă (SAMU) din Ialoveni a fost dotată cu o nouă ambulanţă ce dispune de tot echipamentul necesar pentru acordarea primului ajutor medical. Donaţia este parte a colaborării transfrontaliere moldo-române-belgiene, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Șeful SAMU Ialoveni, Nicolae Lozovanu, recunoaște că donația este binevenită, or din cele zece ambulanțe din parcul substației, doar șase sunt în prezent funcționale, prin urmare, deseori fac față cu greu numărului mare de solicitări.

La rândul lor, partenerii din România au asigurat reprezentanții Primăriei orașului Ialoveni și cetățenii urbei că o colaborare transfrontalieră va contribui inclusiv și cu alte donații, atât pentru Spitalul raional Ialoveni, cât și pentru alte servicii de intervenție urgentă din teritoriu.
Autospeciala este din anul 2004 și urmează să deservească, în special, locuitorii orașului Ialoveni.

Ialovenionline.md

Ceadâr-Lunga

Consiliul orăşenesc Ceadâr-Lunga a aprobat o decizie prin care a fost alocat un teren cu suprafaţa de 86 de hectare pentru crearea unui parc industrial pe teritoriul oraşului.

Parcul industrial din Ceadâr-Lunga va fi fondat cu susţinerea Executivului UTA Gagauz-Yeri, cu perspectiva de a deveni o subzonă a Zonei Economice Libere „Valcaneş” din Vulcăneşti. Potrivit primarului de Ceadâr-Lunga, Anatoli Topal, această decizie este deosebit de importantă pentru oraş, mai ales pentru că va permite deschiderea a noi locuri de muncă pentru localnici.
„Cândva Ceadâr-Lunga ocupa locul cinci pe ţară la capitolul dezvoltării industriale, datorită activităţii productive a combinatelor de carne, de panificaţie etc. Trebuie să ne întoarcem la aceşti indici”, a menţionat la şedinţa Consiliului prim-viceguvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Vadim Ceban.

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *