Actualitate

TIMPUL local: Știrile săptămânii din raioanele republicii

Bălți
La Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi a fost inaugurată o inedită expoziţie de arme vechi ce datează din perioada Evului Mediu. Aceasta va fi deschisă până la finele lunii februarie şi va prezenta vizitatorilor şi un ciclu de lecţii interactive cu privire la istoria epocii medievale.
Expoziţia de la Bălţi prezintă exemplare rare de scuturi, arbalete, săgeţi, arcuri, obuze, topoare, paloşe, echipamente ale oştenilor din Evul Mediu ş.a. Printre exponatele deosebit de remarcabile figurează o sabie unică din perioada domnitorului Ştefan cel Mare.
Lansarea expoziţiei a fost susţinută de Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie. Prezent la evenimentul de la Bălţi, restauratorul muzeului din Capitală, Victor Filatov, a povestit despre cămăşile cu zale expuse pe care le-a creat chiar el.

MOLDPRES

Ialoveni
În curând, la Ruseștii Noi va fi dată în exploatare clădirea muzeului satului, primul centru expozițional unde vizitatorii vor putea face cunoștință cu cele mai relevante momente din istoria localității, dar și vor putea participa la diverse activități culturale.

Reparația capitală a clădirii care urmează să fie muzeul satului, este rezultatul unui proiect depus de administrația publică locală la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, acum doi ani.

Primarul comunei Ruseştii Noi, Pavel Codreanu, a declarat că muzeul va avea trei încăperi cu destinații diferite. Sala principală va fi dotată cu diverse exponate care vor reflecta istoria satului, în una din încăperile laterale vor avea loc expoziții temporare de artă, iar cealaltă va găzdui evenimente culturale şi activități inspirate din folclor. „În prezent este în toi procesul de producere a mobilierului pentru viitorul muzeu şi urmează să mai facem niște lucrări de amenajare în jurul clădirii. Ne dorim ca acest muzeu să fie un centru comunitar, în care oamenii să socializeze şi să afle mai multe despre istoria satului natal.”

Ideea de a deschide un muzeu al satului aparține Organizației Oamenilor în Etate din Ruseştii Noi, iar un grup de inițiativă format din profesorii de istorie şi alte persoane interesate, intenționează să elaboreze o concepție a viitorului centru expozițional. Primarul ne-a mai spus că urmează ca băștinașii, împreună cu directorul muzeului angajat de curând, să adune fotografii, documente relevante şi diverse obiecte de epocă, care vor fi expuse în sala muzeului.

Ialovenionline.md

Cahul
Primăria orașului Cahul din Regiunea de Dezvoltare Sud se clasează pe primele poziții, alături de orașele Nisporeni, Durlești , Ungheni și Orhei, în topul primăriilor cu cele mai mari granturi obținute în anul 2015.

Potrivit sursei, Primăria orașului Cahul este pe poziția a treia în ceea ce privește mărimea granturilor în structura veniturilor locale. În 2015, orașul a înregistrat venituri de 67 de milioane de lei, dintre care 5 la sută sau trei milioane de lei au reprezentat veniturile acumulate din proiecte. Pe parcursul anului 2015, Primăria orașului Cahul a avut în proces de implementare proiecte investiționale cu finanțare atât din fonduri naționale, cât și internaționale. Orașul și-a îmbunătățit sistemul de management al deșeurilor datorită proiectului transfrontalier finanțat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 „Creșterea capacității de management al deșeurilor pentru un mediu mai curat în orașele Cahul și Vaslui”.

Gazetadesud.md

Ungheni

În primăvara anului 2017 în satul Sculeni va fi creat primul Post de pompieri pe bază de voluntariat din raionul Ungheni, care va reprezenta forţa primară de intervenţie în zece localităţi din preajmă.

Postul de pompieri pe bază de voluntariat va fi o subunitate a Direcţiei Situaţii Excepţionale Ungheni, organizată şi întreţinută de către autorităţile administraţiei publice locale, şi va realiza activităţi de prevenire şi lichidare a incendiilor sau a altor situaţii excepţionale, produse în zona de intervenţie. Pentru buna funcţionare a Postului, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale se angajează de dotarea acestuia cu utilaj pentru stingerea incendiilor şi descarcerare, cu autospeciale, echipament şi instruirea voluntarilor. Consiliul raional Ungheni îşi ia angajamentul să renoveze clădirea şi să realizeze lucrări de reparaţie, fiind deja alocaţi 180 mii lei. La rândul lor, autorităţile locale din comunele Sculeni, Buciumeni, Cioropcani şi Petreşti se fac obligate de întreţinerea Postului pe întreaga sa perioadă de activitate.

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *