TIMPUL respectă normele deontologice
Sunt concluziile unui raport de monitorizare, elaborat recent de Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţii mass-media de a reflecta subiectele de interes public”. Raportul de monitorizare, primul de acest gen, a evaluat reflectarea, în luna iunie a.c., de către 15 instituţii mass-media (câte cinci posturi radio şi TV, şi cinci ziare, inclusiv din regiunea transnistreană şi UTA Gagauz Yeri) a subiectelor de interes public. Conform rezultatelor sondajelor de opinie, acestea sunt: situaţia economică/criza, calitatea vieţii/sărăcia, şomajul, corupţia, relaţiile externe/integrarea europeană, situaţia politică, Transnistria.
Concluziile generale ale raportului nu sunt prea îmbucurătoare. Autorii consideră că mass-media din RM are probleme, în unele cazuri foarte serioase, cu respectarea normelor si principiilor deontologice (imparţialitatea, echilibrul surselor/opiniilor, acurateţea şi corectitudinea expunerii), ceea ce trezeşte semne de întrebare privind caracterul etic şi responsabil al actului jurnalistic; politica editorială nu e adaptată sau modificată în raport cu temele de interes public major. Astfel, subiectele care ţin de relaţiile externe şi soluţionarea diferendului transnistrean ocupă un spaţiu editorial exagerat de mare, în detrimentul subiectelor sociale şi economice acute.
În acest tablou general nu tocmai pozitiv, TIMPUL se prezintă relativ bine, arată raportul. În cursul lunii iunie 2010, TIMPUL a abordat una sau mai multe din temele monitorizate într-un număr total de 71 de articole de presă, majoritatea materialelor fiind informative (37) sau analitice (29). De asemenea, ziarul a publicat cinci interviuri care au vizat inclusiv temele monitorizate. Jumătate dintre articole au vizat tematica europeană, lucru explicabil şi prin faptul că a apărut suplimentul „Integrarea europeană, pas cu pas”. Pe locul doi după frecvenţa abordării sunt problemele sociale – lupta cu corupţia, calitatea vieţii, urmată de tematica transnistreană. Cu toate acestea, susţin autorii raportului, se remarcă tendinţa de a oferi mai mult spaţiu reflectării unor teme care avantajează actuala guvernarea, iar problemele economice şi sociale, în soluţionarea cărora autorităţile nu au înregistrat succese evidente, sunt dezbătute mai puţin. La fel, investigaţiile jurnalistice care conţin acuzaţii de corupţie vizează exclusiv persoane din fosta guvernare comunistă sau acoliţii acesteia. Raportul concluzionează că în majoritatea materialelor publicate în luna iunie în TIMPUL e respectat principiul prezentării echilibrate a opiniilor părţilor citate. Doar şapte articole nu au fost echilibrate în general, iar două au ţinut cont de acest principiu doar parţial. În majoritatea cazurilor, autorii articolelor au fost nepărtinitori în raport cu evenimentul/sursa despre care au relatat şi doar în câteva cazuri această regulă a fost încălcată şi simpatia/antipatia reporterilor „transpare” printre rânduri.
Studiul mai arată că în majoritatea covârşitoare a cazurilor limbajul articolelor din TIMPUL este unul acceptabil. Printre constatările critice se numără faptul că în două cazuri din trei autorii s-au limitat să relateze despre ce au declarat anumite persoane la evenimentele publice sau au preluat informaţii din comunicatele de presă. Totodată, se constată o prezenţă mult prea mare a funcţionarilor de stat, politicienilor de la guvernare sau din opoziţia parlamentară în paginile ziarului, faţă de cetăţenii de rând sau reprezentanţii partidelor extraparlamentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!