Editorial

Toate încep de la reforma morală a societății

În curând se încheie un deceniu de când societatea moldoveană agonizează într-un lung și obscur proces de tranziție de la totalitarism, ateism și dictatură spre democrație, libertate spirituală și economică. De aproape un deceniu se discută despre reforme economice și despre trecerea spre o economie liberă, de piață. Cu cât, însă, se discută mai mult, cu atât noul model economic devine tot mai iluzoriu. Se întâmplă exact ca în bancul despre comunism care era comparat cu orizontul: cu cât te apropii de el, cu atâta acesta se îndepărtează. Așa se face că, în loc să ne apropiem de un nou model economic, bazat pe echitate, libera inițiativă, concurență sănătoasă, competență și inteligență, noi, de fapt, conservăm vechiul model, numai că îl facem și mai mafiotizat, și mai corupt, și mai necompetitiv. Întreaga economie este dominată de clanuri și este strict subordonată intereselor de clan. Aparatul de stat este corupt și incompetent și deservește nu statul, ci aceste clanuri, pe care el le protejează economic și legislativ. Partidele politice, cu mici excepții, fiind exponentele acestor interese, fac o retorică „statală” zgomotoasă în favoarea „interesului național”. Ca urmare, statul a devenit o jucărie în mâinile acestor clanuri economice și politice, servindu-se pe ele, dar nu pe cetățeni. Iată de ce, instituțiile statului sunt total compromise.

În asemenea condiții, nu a fost deloc greu de a se compromite și valorile democratice clasice spre care a tins societatea noastră la începutul acestui deceniu. Cel mai tare s-a lovit, evident, în institutul electoral ca expresie supremă a competiției democratice pentru putere. O „contribuție” definitorie, în această ordine de idei, și-a adus guvernarea agrariană, venită la putere în 1994 prin șantaj politic și diversiuni ideologice. Exact în acești ani, care au trecut după 1994, patrimoniul național a fost jefuit ca în codru, iar societatea a fost polarizată material și politic. La un pol, se află cetățenii onești, care n-au participat la jaf, aceștia fiind majoritatea, iar la alt pol – minoritatea hrăpăreață, cinică și sângeroasă, care și-a însușit partea leului din patrimoniul național, anume această minoritate comandă muzică și dictează moda. Ca urmare, cartea de vizită a Moldovei a devenit impostura agresivă care domină totul: economia, cultura, învățământul, administrația statului. Fosta guvernare a făcut totul pentru a compromite valorile morale și spiritul național. Astăzi, ne-am pomenit că în capul mesei stau minciuna, corupția, demagogia, cosmopolitismul, iar ideile moral-creștine și naționale sunt impuse la periferia societății, fiind calificate ca „primitive” și „periculoase”.

Astăzi, avem ce avem: o societate dezorientată și demoralizată, căreia i s-a rezervat un singur drept – dreptul de a visa la supraviețuire fizică. Un cetățean care, zi de zi, este impus să facă un singur lucru – să aștepte ca statul să-i achite salariul sau pensia – este un cetățean pe jumătate dezumanizat. Acest cetățean, abrutizat moral, este supus, zilnic, unui proces criminal de înstrăinare de reperele morale și spirituale tradiționale: credința, limba, iubirea de țară. Acest „cetățean” este străin și dușmănos istoriei și nu se mai identifică cu o verigă din lanțul generațiilor. De ce se întâmplă așa? Se pune întrebarea. Pentru că, credem noi, orice reașezare materială și politică trebuie să înceapă de la reforma morală a societății. Dacă nici actuala guvernare nu va realiza acest adevăr, goana delirantă a societății după himere va continua.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *