Timpul Liber

TOP 10 cele mai influente inovaţii din ultimii 50 de ani

Mai jos găsiţi o listă cu zece cele mai influente inovaţii din ultimii 50 de ani creată utilizând o serie de studii ca puncte de referinţă, inclusiv unul de la Knowledge@Wharton şi Popular Mechanics. S-au mai luat în considerare şi alte criterii: A îmbunătăţit calitatea vieţii? A schimbat felul în care se conduc afacerile? A oferit o scânteie pentru noi inovaţii pe acest segment? A condus la dezvoltarea unei vaste industrii noi?

10. Energia solară fotovoltaică
Cercetătorii au descoperit pentru prima oară efectul fotovoltaic în anii 1800, în timp ce utilizau energia solară pentru a produce curent. Mişcarea energiei solare moderne a început ca un răspuns la embargoul pus pe petrol şi la criza energiei din anii 1970. Astăzi, sunt o serie de fabrici de energie solară şi unii indivizi folosesc panourile solare pentru a-şi încălzi locuinţele sau clădirile comerciale.

9. Codul de bare şi scanerele
Primul cod de bare (cu cititor) a fost inventat în anii 1950, dar nu a fost utilizat pentru funcţiuni comerciale decât în anii 1960. În anii 1970 a fost dezvoltat un standat pentru codurile de bare, UPC, iar utilizarea lor s-a extins. Acestea sunt astăzi un standard în industria de retail şi au aplicabilitate în manufactură şi armată.

8. Pilula anticoncepţională
Pastilele anticoncepţionale sunt hormoni sintetici care mimează felul în care estrogenul şi progesteronul funcţionează în corpul femeii. Primul contraceptiv oral a fost supus aprobării în 1957 ca tratament pentru disfuncţionalităţile menstruale şi pentru infertilitate. Abia în anii 1960 a fost suspus aprobării cu scop anticoncepţional.

7. Bypassul coronarian
Prima chirurgie bypass (operație, în caz de obliterare a unei artere, pentru restabilirea circulației sangvine) a fost realizată în Statele Unite ale Americii în anii 1960. Inspiraţia pentru inventarea noii metode de operaţie pe inimă a venit din eşuarea angioplastiei.

6. IEEE 802.16
IEEE 802.16 este o antenă care transmite acces la internet pe o rază de 48 de kilometri la viteze comparabile cu conexiunile prin cablu sau DSL. Unii cercetători spun că IEE 802.16 ar putea ajunge să lanseze ţările în curs de dezvoltare în era digitală prin eliminarea infrastructurii de telecomunicaţii bazată pe cabluri.

5. Biocarburanţii
Biocarburanţii sunt carburanţi lichizi creaţi prin transformarea chimică a plantelor şi a altor forme de biomasă. În prezent, două tipuri de biocarburanţi sunt în producţia comercială: etanolul şi biodieselul.

4. Telefoanele celulare
Telefoanele pentru maşină au apărut prin anii 1970, dar abia în 1983 Motorola a introdus pe piaţă primul telefon celular ce se putea utiliza pe scară largă. DynaTAC 8000x cântărea 907 grame şi costa 3.995 de dolari. Cu telefoanele mobile de astăzi, nu numai că eşti conectat cu toţi cunoscuţii, dar eşti conectat la serviciile de urgenţă.

3. GPS
În 1978 a fost lansat primul satelit modern din sistemul de poziţionare globală Navstar, GPS. Precursorul GPS-ului, TRANSIT, a fost dezvoltat la începutul anilor 1960 pentru a ghida submarinele nucleare. Abia în 2000, preşedintele Clinton a permis accesul utilizatorilor non-militari la semnalul GPS.

2. Comerţul online (ecommerce)
Comerţul electronic actual s-a dezvoltat din companiile de transfer electronic de date (Electronic Data Interchange), folosite pentru a realiza tranzacţii prin reţele computerizate în anii 1960 şi 1970. În anii 1980, CompuServe a creat un Mall Electronic pentru membrii săi, dar nu avea o interfaţă agreabilă. Odată cu apariţia motoarelor de căutare, în anii 1990, ecommerce-ul a explodat ca parte din bumul dotcom.

1. Imagistica prin Rezonanţă Magnetică (IRM)
Imagistica prin Rezonanţă Magnetică a devenit tehnica primară în diagnosticarea de rutină a multor boli şi a înlocuit sau uneori a depăşit tomografia computerizată. IRM este bazat pe un fenomen fizic descoperit în anii 1930 denumit rezonanţă magnetică nucleară sau RMN, în care câmpurile magnetice şi undele radio determină atomii să emită mici semnale radio.

SURSA: CNBC 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *