Internațional

Top 10 MINCIUNI ale Rusiei despre avionul doborât în Ucraina

Vă prezentăm mai jos top 10 al celor mai scandaloase minciuni difuzate de mass-media rusești cu privire la doborârea avionului MH17, care a fost realizat de examiner.com.

1. Aeronava malaieziană MH17 a fost doborâtă pe la orele 17:30 (ora Moscovei). Pe la 17:50, presa rusă a preluat mesajul teroristului rus Igor Ghirkin (de asemenea, cunoscut sub pseudonimul „Strelkov”) de pe o rețea de socializare. În comentariul său, Ghirkin s-a lăudat că teroriștii au reușit să doboare încă un avion ucrainean, ba chiar a subliniat faptul că este vorba despre un AN-26, doborât în zona localității Torez. După o analiză mai atentă s-a dovedit că teroriștii au doborât un avion plin cu civili, de fapt.

2. Într-o altă încercare eșuată de a-și ascunde vinovăția, pe 17 iulie 2014 Ghirkin declara că teroriștii nu au echipament capabil să doboare aeronave ce zboară la o altitudine de peste 4000 de metri. Însă, cu o zi mai devreme, pe 16 iulie 2014, Ghirkin s-a lăudat că teroriștii au doborât un avion care se afla la o înălțime de 6000 de metri.

3. Una dintre cele mai bizare încercări de a minți lumea a fost să învinovățească armata ucraineană că a tras în avionul de pasageri malaiezian, crezând că este aeronava președintelui rus, Vladimir Putin. Surse din aviația rusă confirmă că avionul lui Putin nu a zburat prin spațiul aerian ucrainean, din momentul în care Rusia a instigat evenimentele din Ucraina de est în acest an.

4. Mass-media ruse au anunțat cu mândrie că așa-numiții „rebeli” au reușit din nou să doboare un avion ucrainean. Acest act a corespuns cu o serie de atacuri teroriste asupra aeronavelor ucrainene. Pe 13 iunie, teroriștii au doborât un avion de transport ucrainean, omorând 40 de parașutiști și nouă membri ai echipajului. Pe 24 iunie, aceștia au doborât un elicopter ucrainean, omorând nouă persoane aflate la bord. Pe 14 iulie, teroriștii au doborât un avion de transport militar ucrainean. Pe 16 iulie, teroriștii au doborât un avion de luptă ucrainean. Aceste atacuri au fost pe larg difuzate în mass-media ruse ca victorii imaginare ale Novorusiei asupra guvernului din Ucraina.

5. Mass-media ruse s-au lăudat cu mândrie că teroriștii au intrat în posesia sistemelor de rachete SA-11, cunoscute, de asemenea, sub denumirea de sistemul de rachete sol-aer Buk-M1. De exemplu, pe 29 iunie 2014, agenția de știri ITAR-TASS a raportat că „rebelii” au preluat controlul asupra unui sistem de rachete Buk. După ce acest tip de sistem ar fi fost utilizat pentru a doborî avionul de pasageri MH17, ITAR-TASS a anunțat că „rebelii” niciodată nu au avut sistemul Buk în dotare.

6. Pervîi Kanal și alte medii din Rusia fac să creadă că OSCE are toată încrederea „rebelilor”, care oferă acces deplin la efectuarea unei investigații minuțioase. În realitate, însă, în raportul OSCE se spune că teroriștii sunt „vizibil în stare de ebrietate și agresivi” și oferă anchetatorilor un acces foarte limitat.

7. Aceeiași teroriști care, anterior, se lăudau cu mândrie că aveau sistemul Buk în posesie, ulterior au negat categoric acest fapt. Acum ei spun că sistemul de rachete Buk pe care-l dețin nu este funcțional. Trebuie menționat faptul că teroriștii au afirmat anterior că defecțiunile sistemelor Buk vor fi cu ușurință înlăturate pentru a fi utilizate la doborârea avioanelor. „E ca și cum ai lua o bomboană de la un copil”, afirmau separatiștii.

8. Mass-media rusești se bazează deseori pe utilizatori anonimi de rețele sociale și autointitulații experți, fără să verifice identitatea adevărată a acestora. Russia Today l-a găsit pe un oarecare „Carlos”, un presupus spaniol, care ar fi lucrat în calitate de controlor de trafic aerian la aeroportul internațional din Kiev, Borispol. Acest „Carlos” a scris pe Twitter în limba spaniolă că avioanele ucrainene au doborât aeronava de pasageri. O verificare simplă ar fi relevat faptul că autoritățile ucrainene nu angajează cetățeni străini în calitate de dispeceri la aeroport.

9. O altă idee bizară a lui Ghirkin este că toți pasagerii zborului MH17 erau deja morți în momentul când a fost doborât avionul.

10. Propaganda rusească este dispusă să facă orice pentru a influența opinia publică. Mark Sleboda, analistul politic de la Russia Today, a postat pe Twitter pozele făcute la memorialul improvizat din Kiev în memoria victimelor MH17, susținând că este vorba despre un eveniment din Moscova.

În timp ce propaganda anti-ucraineană a Rusiei a ajuns deja la etape fără precedent, mass-media ruse cu privire la doborârea unui avion de pasageri din Malaezia a trecut peste orice limite. De acum înainte, orice raportare de către mass-media de masă din Rusia sau declarații ale oficialilor publici ruși cu privire la Ucraina pot fi catalogate cu siguranță la categoria „Bună ziua, a mințit”.

Sursa: Examiner.com (V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *