Timpul Local

Topul celor mai bogati oameni din istorie Bill Gates nu intra in primii 10

De-a lungul istoriei au existat o serie de persoane a caror bogatie a ajuns legendara, averea acestora fiind mult mai mare decat cea a miliardarilor de astazi daca luam ca reper Produsul Intern Brut la momentul respectiv.

In 2009, Bill Gates a fost declarat cel mai bogat om din lume, averea sa fiind estimata de Forbes la 40 de miliarde de dolari sau 0.27% din PIB-ul SUA. In anul 1999, cand actiunile Microsoft erau umflate la maxim, averea lui Bill Gates era estimata la $90 de miliarde, respectiv 0.9% din PIB-ul american.

Aceste cifre palesc insa atat in fata averilor adunate de catre industriasii americani ai anilor 1800-1900, cat si in fata averilor detinute de persoane care au trait in urma cu 1000 sau chiar 2000 de ani, atunci cand nu explozia actiunilor la bursa iti crestea averea, ci cucerirea cat mai multor teritorii.

Care au fost cei mai bogati oameni care au trait vreodata? Desi este greu de facut o comparatie intre averile existente in anul 1000 si cele din anul 1900 spre exemplu, cifrele se pot aproxima in functie de evolutia PIB. Topul de mai jos este discutabil incepand de la locul 2, neexistand insa dispute serioase privitoare la locul 1.

John D. Rockefeller (1839-1937)
Avere estimata – intre 200 si 300 miliarde dolari

Rockefeller este recunoscut ca fiind cel mai bogat om din istoria moderna a lumii. In 1870, la 31 de ani, fondeaza Standard Oil si in doar 10 ani ajunge sa controleze 90% din capacitatea de rafinare a SUA. In 1911, Curtea Suprema de Justitie decide ca Standard Oil reprezinta un monpol iar compania este impartita in 34 de companii independente, insa aceasta impartire nu a facut altceva decat sa ii creasca industriasului averea, pentru ca valoarea combinata a celor 34 de companii a crescut de 5 ori in urmatorii 10 ani. Standard Oil reprezinta “tatal” marilor companii petroliere americane de astazi – ConocoPhilips, ExxonMobile, Chevron, etc.

In momentul de maxima prosperitate averea acestuia era echivalenta cu 1.7-2% din PIB-ul SUA, ceea ce in 2009 reprezinta o suma de 250-300 miliarde de dolari.

John D Rockefeller a fost si un mare filantrop, astfel ca de-a lungul vietii a donat mai mult de jumatate din avere diverselor proiecte caritabile.

Osman Ali Khan (1887-1967)
Avere estimata – 200 miliarde dolari

Conducatorul statului Hyderabad intre 1911 si 1948 (an in care acest stat a fost alipit Indiei), a fost declarat cel mai bogat om din lume la inceputul anilor `40, averea acestuia fiind de 2 miliarde de dolari la momentul respectiv, suma echivalenta cu aproape 1.4% din PIB-ul SUA. Astazi, acelasi procent echivaleaza cu o suma de aproximativ 200 de miliarde de dolari.

Andrew Carnegie (1835-1919)
Avere estimata – intre 150 si 200 miliarde dolari

Copil fiind, emigreaza din Scotia in USA impreuna cu familia, iar in 1870 pune bazele Carnegie Steel, o companie care mai tarziu avea sa devina US Steel, prima entitate cotata la bursa care atinge o capitalizare de 1 miliard de dolari.

La fel ca in cazul altor miliardari formati in secolul XIX, Carnegie a inceput de mic sa lucreze pentru a avea din ce trai, astfel ca primul job a fost acela de bobinator intr-o tesatorie, unde muncea pentru 2 dolari pe saptamana. La 20 de ani ipotecheaza casa parintilor si investeste $500 intr-o companie de curierat, iar la 30 de ani detinea deja un portofoliu impresionant de investitii, in special in industria grea.

Banii adevarati insa sunt adusi de Carnegie Steel, companie care in momentul vinderii catre JP Morgan in 1901, era lider mondial in productia de otel.

Dupa ce s-a retras din afaceri, Carnegie a donat aproape 90% din avere.

Cornelius Vanderbilt (1794-1877)
Avere estimata – intre 150 si 200 miliarde dolari

La 11 ani abandoneaza scoala, iar la 16 ani isi cumpara propriul sau vas de transport pasageri, cei $100 pentru cumpararea acestuia fiind imprumutati de la tatal sau, proprietarul unei companii de feribot. Peste doar un an isi plateste datoria, plus $1.000 de dolari.

Vanderbilt si-a construit averea investind in companii maritime si de cale ferata, industriasul fiind considerat al doilea cel mai bogat american din istorie, la egalitate cu Andrew Carnegie.

Alan Rufus (1040-1089)
Avere estimata – intre 140 si 170 miliarde dolari

A fost cel mai bogat englez din istorie – in anul mortii, Alan Rufus detinea o avere evaluata la 11.000 de lire sterline, ceea ce reprezenta 7% din venitul national al Angliei la momentul respectiv. Daca am recalcula suma conform datelor de astazi, am ajunge la 81 miliarde de lire (2007), sau de trei ori mai mult decat averea pe care Bill Gates o detinea in anul respectiv. De remarcat ca primul “englez” in viata apare abia pe locul 20, acesta fiind indianul stabilit in UK Lakshmi Mittal, cu o avere de 4 ori mai mica decat cea a lui Alan Rufus.

Bill Gates
Unde se afla Bill Gates? Conform topului Forbes al celor mai bogati americani din istorie, bossul de la Microsoft se afla pe locul 13 (top calculat pe baza averii din 2006, mult mai mica decat cea din 1999), iar daca luam in considerare si faptul ca au existat cel putin 3-4 englezi cu averi mai mari decat a sa, cel mai bogat om din lume in acest moment cu greu va prinde un loc in top 20. Avand insa in vedere disputele privitoare la marimea averii detinute de unii dintre cei aflati in top, este mai sigur sa spunem ca nu intra in primii 10.

Alte figuri istorice extrem de bogate

Familia Rothschild – desi nu exista date certe, este posibil ca membrii acestei familii sa fi fost de departe cei mai bogati oameni care au trait vreodata. Astfel, se estimeaza ca in 1850, totalul averii familiei Rothschild se ridica la ~6 milarde de dolari, procent echivalent cu peste 100% din PIB-ul SUA la momentul respectiv. Daca raportam acest procent la PIB-ul din 2009 al SUA, ajungem la o avere de ~14 mii de miliarde de dolari (de 350 de ori averea lui Bill Gates).

Desi este foarte probabil ca cifra de $6 miliarde sa fie umflata, si daca o reducem cu 90% tot ramanem cu o suma colosala.

– Imparatul Musa I al Imperiului Mali (1270? – 1337?) – cantitatea de aur pe care acesta o detinea era imensa, astfel ca in 1324, a cheltuit atat de mult aur cu ocazia unei vizite in Egipt, incat a reusit sa prabuseasca pretul acestui metal pentru o perioada de 12 ani. Mai mult, atunci cand a vizitat Mecca intre 1324-2326 insotit de 60.000 de persoane dintre care 12.000 de sclavi, a distribuit sub forma de ajutoare o cantitate de 5-12 tone de aur. Este unul dintre candidatii la titlul de cel mai bogat om din istorie, insa nu exista date cat de cat veridice privitoare la averea pe care o detinea.

Imparatul bizantin Basil II – venitul sau anual reprezenta echivalentul valorii a 50-60 de tone de aur, ceea ce inseamna aproximativ 1.7-2 miliarde de dolari anual. Basil II a domnit timp de 49 de ani.

Tarul Rusiei Nicolae al II-lea – in momentul in care a fost alungat de la putere si ucis de bolsevici, tarul detinea o avere de aproape 900 milioane de dolari, ceea ce echivala cu 1% din PIB-ul SUA. Acum, acelasi procent este echivalent cu 140 miliarde de dolari.

Marcus Licinius Crassus, unul dintre cei mai puternici lideri ai Romei antice, detinea o avere de 170-200 milioane sesterti, echivalenta cu tot venitul anual al imperiului Roman in anul 53 IC. Este considerat un candidat serios la pozitia de cel mai bogat om din istorie.

Dupa Khris.ro

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *