Actualitate

Tot ce trebuie să știi despre alegerile anticipate din Catalonia

Cu mai puțin de trei luni în urmă, Catalonia a organizat un referendum cu privire la independența față de Spania și, deși Madridul a anunțat că acțiunea este ilegală, majoritatea celor care au reușit să-și exercite dreptul la vot au optat pentru independență. 

După săptămâni de indecizie și amenințări, Parlamentul Cataloniei la sfârșitul lunii octombrie a votat să declare în mod oficial independența. Madridul a răspuns prin ridicarea autonomiei regiunii, dizolvarea parlamentului său și organizarea de alegeri parlamentare anticipate pe 21 decembrie.

În ajunul acestor alegeri regionale, cele mai recente sondaje arată o împărțire echilibrată între partidele pro-independență și cele pro-unioniste. Ambivalența este un semn că, atunci când vine vorba de independență, situația este extrem de complicată în regiunea din nord-estul Spaniei. De altfel, chiar catalanii nu se pot hotărî dacă vor vor independența cu tot ceea ce presupune ea sau preferă să rămână alături de Spania și să beneficieze de avantajele pe care le au în această situație.

Declarația de independență a Cataluniei a mascat modul în care regiunea este într-adevăr împărțită în această chestiune. Prezența la referendumul din 1 octombrie a fost de numai 42%, iar sprijinul parlamentar pentru independență a fost de peste 90%, deoarece majoritatea opoziției și catalanii care preferă să rămână alături de Madrid au boicotat votul.

În această situație, analiștii spun că „Alegerile vor produce un parlament foarte fragmentat, iar formarea unui guvern va fi un coșmar”, spune Antonio Barroso, director adjunct de cercetare la Teneo Intelligence.

Sondajele arată că noul Parlament va fi format, cel mia probabil, din șapte partide politice, dar niciunul nu se apropie măcar de o majoritate. Mia mult, cifrele arată că va fi nevoie de formarea unei alianțe din trei partide pentru a se putea ajunge la formarea unei coaliții de guvernământ.

”Fiecare partid are idei diferite despre felul în care Catalonia ar trebui să avanseze și cine ar trebui să fie noul președinte al regiunii în locul lui Carles Puigdemont”, spune Barroso, citat de qz.com.

Joi 21 decembrie, urnele se deschid la 8 dimineața și se vor închide la ora 20:00, iar o imagine clară a rezultatelor finale este așteptată pe la miezul nopții. Șansele ca partidele pro-independente sau pro-unioniste să obțină mai mult de 50% din voturi sunt slabe. Sondajele arată totuși că este posibil ca partidele pro-independente să câștige colectiv o majoritate a parlamentului de 135 de locuri, însă diferența este foarte strânsă și nimic nu este sigur.

De asemenea, trebuie reamintit faptul că o mare parte din conducerea partidelor pro-independență se află fie în închisoare, fie în exil. Spania a emis mandate de arestare pentru 13 politicieni catalani privind acuzațiile de răzvrătire în legătură cu organizarea referendumului. De altfel, fostul președinte catalan, Carles Puigdemont, care a condus referendumul, se află în Belgia și pe numele său și a altor 4 miniștri au fost emise mandate europene de aducere. De asemena, Oriol Junqueras, liderul partidului Republican Catalan, o formațiune de stânga care se așteaptă să obțină cele mai multe voturi dintre formațiunile pro-independență, se află într-o închisoare spaniolă.

După alegeri, negocierile pentru formarea unui guvern vor fi probabil întârziate de faptul că tocmai încep sărbătorile de iarnă.

Analiștii de la Teneo susțin că diferențele dintre partide sunt atât de mari încât există 50% șanse să se organizeze noi alegeri anul viitor deoarece nu se va putea forma o coaliție de guvernare.

În cazul în care se vor putea face anumite alianțe, se așteaptă ca un vot de investiție să aibă loc la sfârșitul lunii ianuarie sau în februarie, ceea ce ar însemna stabilirea unui termen de două luni pentru alegerea noului prim ministru. Dacă Parlamentul nu va reuși să gestioneze acest lucru, va fi dizolvat din nou și vor fi organizate noi alegeri în 40 – 60 de zile.

„Trăsătura remarcabilă este că, în ciuda a ceea ce s-a întâmplat, a votului din 1 octombrie, declararea independenței, plecarea lui Puigdemont în Belgia și așa mai departe, pro-independența și voturile împotriva independenței par a fi la același nivel”, a spus Barroso.

Analistul concluzionează că regiunea Catalonia este încă „o societate foarte polarizată în această chestiune și cu siguranță nu există o majoritate puternică în favoarea independenței„.

libertatea.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *