Actualitate

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Deși acum două săptămâni, Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului, afirma că Agenția Proprietății Publice (APP) i-a promis că vor fi alocați 860 de mii de lei pentru stingerea datoriilor salariale, banii au ajuns doar la angajații care au acționat întreprinderea în judecată și au obținut câștig de cauză. Uluiți de această situație, colegii acestora au decis să-și ceară și ei dreptatea în instanță.

Întreprinderea a trecut în gestiunea Agenției „Apele Moldovei”

Tot de două săptămâni, APP se poate spăla pe mâini în privința gestionării stațiilor de irigare din R. Moldova, după ce acestea au fost transmise în subordinea Agenției „Apele Moldovei”, printr-o hotărâre de Guvern din 5 februarie. Astfel, banii promiși, în sumă de 880 de mii de lei, au fost transferați la Briceni de către noul administrator.

În consecință, subliniază angajații, o parte din această sumă a fost repartizată pentru achitarea lefurilor lucrătorilor care au câștigat procesele civile împotriva întreprinderii, iar cu restul banilor s-au acoperit datoriile fiscale ale stației. Promisiunile spicherului Zinaida Greceanîi, care a dat asigurări repetate că va rezolva această problemă s-au dovedit a fi iarăși vorbe în vânt.

În perioada în care TIMPUL a realizat primul material la acest subiect, am solicitat explicații și de la Ghenadie Țepordei, noul director general al APP. În răspunsul pe care l-am primit zilele trecute, se arată că „restanța salariului calculat și neachitat angajaților întreprinderii pentru anul 2019, la sitiația din 01.02.2020 constituie 1 923 022 lei”. Aceste datorii ar fi apărut, potrivit Agenției, inclusiv din cauza că livrarea apei consumatorilor pentru irigare are un caracter sezonier și este direct afectată de cantitatea precipitațiilor.

Nimeni nu se vrea director…

„Astfel, în urma unei examirnări detaliate a activității economico-financiare a întreprinderii de referința pentru ultimii 4 ani, se constată că veniturile din vânzări nu acoperă cheltuielile. Ca rezultat, activele nete ale întreprinderii s-au micșorat de la 4,2 mln. de lei până la 2,8 mln. de lei, iar în ultimii 3 ani, salariile lucrătorilor au fost achitate parțial, în funcție de volumul de lucrări efectuate”, se menționează în scrisoarea semnată de Țepordei.

De asemenea, directorul Agenției anunță că, în iunie 2019, a fost organizat un concurs pentru selectarea directorului Stației de Irigare Briceni, însă nimeni nu și-a depus dosarul. De aceea, pe 17 iulie, același an, APP l-a numit în funcție de director interimar pe Pavel Pilipețchi, unul dintre angajații cu restanțe uriașe la salarii. Acesta însă nu și-a putut îndeplini atribuțiile, deoarece fostul director Nicolae Oberșt a refuzat să-i cedeze locul și să-i transmită bunurile întreprinderii. Prin urmare, pe 24 iulie, Pilipețchi a fost nevoit să-și dea demisia, notează aceeași sursă.

„Este analizată activitatea înterprinderii, pentru a identifica persoanele ce se fac vinovate de starea financiară ce s-a soldat cu neachitarea salariilor (…) Prin actul de transmitere nr.03/06 din data de 05.02.2020, în conformitate cu Hotărârea Guvernului Nr. 439/2019, sistemele de irigare au fosr transmise din administrarea Agenției Proprietații Publice în administrarea Agenției „,Apele Moldovei” din subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului”, precizează Ghenadie Țepordei.

„Toți absolut au dat în judecată”

Solicitat de TIMPUL, Pavel Pilipețchi a declarat că toți colegii său sunt indignați din cauza că, în ciuda promisiunilor venite de la Chișinău, doar circa 20 de persoane și-au putut recupera o parte din restanțele la salarii, după ce s-au adresat în judecată.

„Procesul de judecată a avut loc, decizia a fost pronunțată și materialele au ajuns la executorul judecătoresc. Cei aproape 20 de oameni și-au primit jumătate din bani doar datorită deciziei instanței. După aceasta, toți absolut au dat în judecată”, afirmă Pilipețchi.

Acesta îl învinuiește în continuare de administrare ineficientă pe Nicolae Oberșt. „În timp ce lucrătorii se plâng de restanțe uriașe la salarii, directorul Oberșt se odihnește la sanatoriu și își acordă îndemnizații de zeci de mii de lei. A fost un mare scandal, pentru că foaia de tratament la sanatoriu este destinată unei persoane bolnave, care se deplasează greu. Dar când documentele erau pregătite pentru acel om, Oberșt le-a făcut din nou pe numele său și a plecat el”, susține Pilipețchi. El speră că lucrurile ar putea în sfârșit să se amelioreze, după ce întreprinderea a trecut în gesiunea Agenției „Apele Moldovei”.
Menționăm că Nicolae Oberșt infirmă acuzațiile ce i se adus și se plânge că trăiește de azi pe mâine, fiind ajutat de prieteni și de mama sa, care este pensionară. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *